Grunnoppskrift på loff med spelt

Av og til kan det være godt med hjemmelaget loff. Siden jeg ikke tåler hvete, blir den da bakt med spelt. Bakst med spelt er mer næringsrik enn bakst av fin hvete. Grunnen til det, er at mens næringsstoffene i hvete sitter i skallet, er næringsstoffene spredd i hele kornet på spelt. Når man da fjerner skallet på hveten for å lage hvitt mel, fjernes en hel del av næringsstoffene. Det som er litt viktig å huske når man baker med spelt, er at det ikke trekker fuktighet like godt som hvete. Dermed må man enten øke melmengden eller minke væskemengden i sine vanlige oppskrifter. Og for å få best mulig resultat, bør det tilsettes eple- eller appelsinjuice. C-vitamin bedrer bakeegenskapene i gjærdeiger, og er tilsatt i hvetemel i form av askorbinsyre. Har du ikke juice, kan du knuse en C-vitaminpille og tilsette i stedet. Jeg har også brukt nypesyltetøy og solbærgelé i mangel på andre C-vitaminholdige ingredienser. Oppskriften her er hentet fra boken Bak med spelt av Mone Eli Sæland. Jeg har økt oppskriften endel, og fikk 2 brød i 1,5l former og 35 rundstykker. Deles denne oppskriften i to, vil du kunne få to brød i 2-liters former.

 • 4 dl eplejuice
 • 4 dl lettmelk
 • 4 dl vann
 • 8 ss olje eller smeltet smør
 • 4 eggeplommer (jeg tok 3 hele egg)
 • 2 pk gjær
 • 4 ts salt
 • 4 ss lønnesirup eller honning
 • ca 4 l fin spelt, kanskje mer.
 • (evt 8-10 ss Hi-Maize for mer fiber)

Lunk væsken og rør ut gjæren. Tilsett egg, olje salt og lønnesirup eller honning. Ha i halvdelen av speltmelet og rør det jevnt, enten for hånd eller i maskin. Ved bruk av maskin kjører du den på lav hastighet. Tilsett et par dl mel av gangen og bland det helt inn for hver gang. Elt til deigen slipper bollen og kjør maskinen et lite øyeblikk på høy hastighet. Spelt skal ikke eltes for mye. Hev til dobbels størrelse. Jeg baker ut gjærdeig på oljet kjøkkenbenk. Da unngår jeg å kna inn for mye mel slik at det blir et tørt bakverk. Del opp deigen og form rundstykker, brød, horn eller brytebrød. Etterhev en halvtimes tid. Loff stekes ved 200 grader på rist på nederste rille i 40-45 minutter. Rundstykker stekes ved 225 grader på midterste rille eller nest øverste rille i rundt 10 minutter. Sett rundstykker litt tett på brettet slik at de heves nesten sammen. Da blir de ikke så fort tørre.

Tale for loffen 

 Jeg vil holde en tale for de tykke og de smale – nei det vil jeg ikke, jeg vil snakke om loffen, vår alles venn i brødveien, loffen sprø og fersk og rykende varm like fra butikken, som man stakk fingeren inn i og grov ut varmt deilig hvitt loffestoff og kom opp med etter handelen, loff åpnet av papiret i den ene enden og utminert alt hva en tiårs pekefinger formår, skorpens gylne nybakthet lå vernende omkring og skjulte loffhulens åpning et stakket sekund – hva min mor kunne ha sagt i sakens anledning er glemt, levende tilbake står loffens varme innside, man blir tykk av å spise loff, sies det, det er ikke sunt – mulig det mulig det! men viktigere er det (som jeg tror) at man blir blid av å spise loff, spør nå det første blide menneske du treffer om han liker loff. Vent så bare på svaret. (Eller spør meg!)

Jan Erik Vold, 1968

7 responses to “Grunnoppskrift på loff med spelt

 1. Tilbaketråkk: Hjemmelaget rekesalat | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..