Stekt morrpølse

Nå har jeg lest og kikket på en mengde matblogger, den ene mer fancy enn den andre. Hvor ble det av den gamle norske maten midt oppi all bloggingen? Mat som viser hvordan folk utnyttet råvarene og spiste etter årstiden?

Derfor tar jeg for meg morrpølsa i dag. Ordet morr kommer fra norrønt mǫrr, og betyr noe så enkelt som hakket innmat. De ble tradisjonelt laget av innmat fra sau, som lever, lunge, spiserør, hjerte, tunge, magesekk og tarm. Dette ble malt opp og krydret, og deretter stappet inn i tarmer med et morrhorn, kuhorn. Pølsene ble så vasket og hengt til tørk og evt røkt før de ble hengt kjølig i mange måneder.

En annen variant ble kokt mens de var ferske. Ofte ble den også brunet, da uten skinn, og servert med f.eks rotmos, hvit eller brun saus. Noen bruker den også i suppe og lar den løse seg helt opp. Den varianten jeg har laget, serveres med poteter og kålrabistappe.

I dag er det ikke mange som lager denne typen pølse selv. Jeg har vært med på det for mange år siden, og den smakte definitivt bedre enn den som fås kjøpt. Uansett kjøper jeg den som er laget på den lokale slakterbutikken.

Stekt morrpølse til 4

 • 6 morrpølser
 • 2 middels kålrabi
 • salt, pepper, muskat og litt sukker
 • fløte
 • poteter

Skrell og skjær kålrabien i biter og kok den i lettsaltet vann.

Fjern skinnet på pølsene og stek dem i smør i en jerngryte. De løses opp etterhvert som de varmes opp. Pølsemassen trenger ingen videre krydring, da de er ferdig krydret.

Hell av kokevannet på kålrabien, mos den og ha oppi en klat smør. La det smelte og ha i fløte til passe konsistens. La det koke litt inn og smak til med salt, pepper, muskat og sukker. Sukker for å brekke litt av den bitre smaken som ofte kan være i kålrabien.

Serveres med kokte poteter, antall alt etter hva personene spiser.

7 responses to “Stekt morrpølse

 1. Likte veldig godt kommentaren din om stekt morrpølse. Leste det for mannen min. har morrpølsa liggende i fryser, og tenkte jeg skulle prøve å lage det med kålrabi neste gang. Vi pleier bare å spise det med poteter og smør til, og så har vi porrer eller løk o pølsa.
  Synes det er veldig godt, men man skal bare ikke tenke på det som de er laget av 😉

 2. Hei og tusen takk 🙂

  for at du deler dette med oss 🙂 Har tenåringer i hus, og vil at de skal slippe å ta jerntilskudd 😉 Da prøver vi middag med innmatspølse, Siden det er bra med jern i innmat 🙂

 3. Svært interresant. Har alltid lurt på hva denne delikatessen besto av.
  Dessverre er det ikke mulig å få tak i denne på Østlandet , spesielt ikke i Østfold.
  Nærmeste sted er «Slakteren i Søgne», meg bekjent.
  Kjøpte 5 kg der nettopp. Meget velsmakende.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..