Seilaks – fattigmannslaks

Sei som laks, også kalt fattigmannslaks. Du finner dem til en relativ høy pris i kjølediskene i matvarebutikkene sammen med sild og annet pålegg. Kanskje et litt glemt pålegg, eller et pålegg for spesielt interesserte. Men uansett, du kan lage det selv til en mye rimeligere pris. Bedre smak også vil jeg påstå. Vi lagde det ofte for mange år siden, men så forsvant hummerfargen fra butikkene og det ble ikke helt det samme med neonrosa seilaks. Helt tilfeldig fant jeg riktig farge hos  Foodstuff.no, nettbutikken hvor vi kjøper tarm til spekepølser. De har også røyksyre til en billigere penge enn om en kjøper det på apoteket.

Oppskriften her er en gammel oppskrift. Jeg har sett gjennom mine gamle kokebøker, også de med gotiske bokstaver, men finner ingen trykte oppskrifter på dette. Mulig det bare er en vandreoppskrift. Jeg har fått min av min svigermor som har fått den fra sin svigermor igjen – som sikkert har den fra sin mor igjen.

Bruk stor sei til dette. Den er tykkere og vil gi finere biter når den skjæres opp.

Skjær filet av sei og tørrsalt dem i 1-3 døgn alt etter størrelse. Skyll av saltet og tørk filetene godt.

Skråskjær tynne skiver av filetene.

Lag en blanding av 1 liter vann, 2 ss røyksyre og 2 g seilaksfarge. Legg seibitene i blandingen og la dem stå natten over.

Ta fiskeskivene opp med hullsleiv og legg dem til avrenning på en rist slik at laken renner godt av. Legg bitene på glass og fyll opp med smaksnøytral olje. Originaloppskriften sier soyaolje, men jeg har brukt rapsolje. Sett på tett lokk og oppbevar glassene i kjøleskap. Skal de stå lenge bør de fryses.

52 responses to “Seilaks – fattigmannslaks

 1. Jeg kaldrøyker seien før tilberedning.
  Fileter seien lag en blanding av sukker og salt over seien la ligge 1 døgn i blndingen skyll og tørk ,kaldrøyk seien skjær i tynne skiver eller terninger alt etter hva man foretrekker legg seien i bolle bland frge og litt vann det skal ikke mye til alt etter som man vil ha fargen.La dette liggen en stund ta opp og tørk av fisken fisken kan fryses i porsjoner når mn skal bruke en slår du over soyaolje den blir mer holdbar om man røyker den enn om man bruker røyksyre

 2. Hej !
  Tack før tipset ! Skall nu ta och tillverka seilaks.
  Men undrar om du vet hur man kan få vakuum i glasburken om det är møjligt. Då skulle den hålla bättre. Den man köper i butiken har vakuum och klickar när man öppnar den

  • Hei Gunn
   Røyksyren vil jo være en konserverende faktor i blandingen, men helt ærlig vet jeg ikke holdbarhet på blandingen. Dersom du bare skal lage en liten porsjon, trenger du ikke lage av en hel liter vann. Evt kan du fryse blandingen til en senere gang.

 3. Vi elsker seilaks, eller lakserstatning som vi kaller det. Når vi først lager seilaks er det gjerne av 4-5 kilo seifilet. Vi pakker seilaksen i passe porsjoner (300 – 400 gram) og fryser den. Olje på når seilaksen er tint. Frysing reduserer på ingen måte smaken på fisken!!!

 4. Hei.

  Jeg har nettopp kjøpt røyksyre og farge via linkene dine. Jeg har tenkt å prøve å lage dette av kveite. Har du, evt andre, erfaring med kveite som «seilaks»?
  Mulig det blir feil å bruke farge?

  Mvh Arne Harald Karlsen

  • Hei
   Jeg har aldri laget dette av andre fiskesorter, men jeg vil gjerne vite hvordan ditt forsøk blir. Uten farge vil det nok kanskje synsmessig minne om vanlig røykt fisk, så jeg hadde nok hatt i litt farge. Smak og behag. Kveite er jo en fet fisk, fetere enn seien, så mulig du må ha i litt mer røyksyre.
   Spennende. Gi en tilbakemelding når kveita er ferdig. 🙂

 5. Fikk så ufattelig lyst på seilaks i går (ikke spist det siden barndommen da min far ofte laget det), at jeg lot meg friste til et lite glass 190 gram / 54 kr på butikken. I smak kunne den ikke måle seg med den de laget hjemme ; altfor tykke biter og for salt etter min smak. Virket sikkert for salt siden bitene var så tykke. Kan huske de som løvtynne. Begynte å lete på nettet og fant dette 🙂 Nå skal jeg prøve selv og vil kjøpe tilbehør fra Gaute fabrikker som en oppafor her anbefalte. Seifileten er meget billig i butikken her så dette kommer til å lønne seg stort. Hvor mye sei brukte du til de mengdene røyksyre og seilaksfarge i oppskriften din, Anne-Lise?

 6. Artig 🙂 skal prøve ut denne oppskriften så fort produktene fra Svsnhilm kommer. Har du prøvd å fryse d ned? Går d bra? Hvor lenge holder det seg i kjøleskap?

 7. Tilbaketråkk: Godt nytt år – et stykke inn i 2018 | Smakebiten·

 8. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

 9. Jeg har bestandig hørt fra min mor som var kokk på bagatell i oslo at skomakerlaks er saltet sei med rødfarge og matolje, og et lite tillegg , det bær ikke spises av eldre personer. Det står faktisk på de glassene som selges idag på butikken

  • Det har jeg aldri prøvd. Sei er fetere og fastere enn torsk, så mulig torsken vil «smuldre», men det er jo bare å prøve. Hyse kan muligens prøves.

 10. Hei. Jeg er oppvåkst med dette pålegget. Har ikke smakt det på mange år så nå skal eg prøve å lage det selv. Og se om eg får samme smaken som min far fikk når han laga det.

 11. Hei. Jeg er oppvåkst med dette pålegget. Har ikke smakt det på mange år så nå skal eg prøve å lage det selv. Og se om eg får samme smaken som min far fikk når han laga det.

 12. Hei.
  Jeg bĺe 67 i september og fant stedet som pensjonist.
  Titran rorbuer på Frøya. Er blitt rorbuvert.
  Se Instagram : Titranjohan.
  Jeg vil lage og følge oppskriftene dine.
  Vi bygger nytt sløyekjøkken med stor vakumpakker
  Og andre dupeditter.
  Johan.

 13. Jeg bestiller Røyksyre og Seilaksfarge fra Arctic-fritid.no.Får ikke kjøpt på Apotek lengre.

 14. Hei 😊
  Jeg lurer på om jeg kan bruke seifilet, som jeg har i fryseren? Eller må den være fersk?

  • Strø et godt lag over og under. Sei tåler endel salt. Høstsei er fetere enn sei fisket om våren, jo fetere og større sei dess mer salt tåler den. Ingen fasitsvar dessverre.

 15. Hei, æ hørt om oppskrift til seilaks med å salte og røyke sei file, kan du publiser noe sånn?
  Det her ser nydelig ut, skal prøve👍😉

 16. Veldig fin oppskrift, har prøvd den e del ganger nå.For meg holder det med salting i 11/2 døgn.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..