Seilaks – fattigmannslaks

Sei som laks, også kalt fattigmannslaks. Du finner dem til en relativ høy pris i kjølediskene i matvarebutikkene sammen med sild og annet pålegg. Kanskje et litt glemt pålegg, eller et pålegg for spesielt interesserte. Men uansett, du kan lage det selv til en mye rimeligere pris. Bedre smak også vil jeg påstå. Vi lagde det ofte for mange år siden, men så forsvant hummerfargen fra butikkene og det ble ikke helt det samme med neonrosa seilaks. Helt tilfeldig fant jeg riktig farge hos  Scanholm, nettbutikken hvor vi kjøper tarm til spekepølser. De har også røyksyre til en billigere penge enn om en kjøper det på apoteket.

Oppskriften her er en gammel oppskrift. Jeg har sett gjennom mine gamle kokebøker, også de med gotiske bokstaver, men finner ingen trykte oppskrifter på dette. Mulig det bare er en vandreoppskrift. Jeg har fått min av min svigermor som har fått den fra sin svigermor igjen – som sikkert har den fra sin mor igjen.

Bruk stor sei til dette. Den er tykkere og vil gi finere biter når den skjæres opp.

Skjær filet av sei og tørrsalt dem i 1-3 døgn alt etter størrelse. Skyll av saltet og tørk filetene godt.

Skråskjær tynne skiver av filetene.

Lag en blanding av 1 liter vann, 2 ss røyksyre og 2 g seilaksfarge. Legg seibitene i blandingen og la dem stå natten over.

Ta fiskeskivene opp med hullsleiv og legg dem til avrenning på en rist slik at laken renner godt av. Legg bitene på glass og fyll opp med smaksnøytral olje. Orginaloppskriften sier soyaolje, men jeg har brukt rapsolje. Sett på tett lokk og oppbevar glassene i kjøleskap.

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s