Berlinerboller til fastelavnssøndag

Fastelavn (tysk: vastel-avent), kvelden før faste, er en gammel hedensk skikk som smeltet sammen med katolisismens fastetid. I den katolske tid var folk forpliktet til å overholde fasten selv om de allerede hadde et knapt kosthold. Derfor var det viktig å ta for seg av livets goder før selve fasten tok til.

Fasten starter 6 uker før Palmesøndag med Fleskesøndag/Fastelavnssøndag. Så kommer blåmandag/Fleskemandag og Hvitetirsdag/Feitetirsdag/Syvmålsdag, før selve fasten starter på Askeonsdag. Navnene tilsier hva som ble spist disse dagene, tirsdagen skulle det serveres «hvit» kost som melkemat, egg eller melmat. Våre fastelavnsboller er en rest av denne tradisjonen.

Den hedenske skikken er en fest for våren og fruktbarheten. Fra England og Tyskland har skikken med å la ugifte kvinner dra plogen vært kjent opp til vår tid. Fastelavnsriset er et lignende minne om en fruktbarhetskult hvor man søkte direkte kroppslig kontakt med naturens ånder. Både mennesker, dyr og trær skulle vekkes til fruktbarhet ved slag av livskvisten. Risingen gikk særlig ut over barnløse kvinner. Den som var først våken om morgenen Fastelavnssøndag skulle ha rett til å rise de andre.

Kilde: Merkedager og gamle skikker av Per Holck

Vel, her rises ingen om morgenen Fastelavnssøndag. Det hender jeg husker å kjøpe fastelavnsris… Men det bakes som regel boller, og da Berlinerboller som fylles med vaniljekrem og bringebærsyltetøy. Som regel står mannen i huset for bakingen, mens jeg er ansvarlig for fettgryta…

Berlinerboller med bringebærfyll

Oppskriften er som følger:

  • 2,5 dl melk
  • 100 g smør
  • 1/2 pakke gjær
  • 4 ss sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 4 eggeplommer
  • ca 8 dl fin spelt

Fyll: Vanilje- eller eggekrem og bringebærsyltetøy

Fett til steking (jeg har brukt Cocosa).

Smelt smøret og lunk melken til fingervarm. Rør ut gjæren. Ha i sukker, kardemomme, eggeplommer og det meste av melet. Arbeid deigen smidig og sett til heving en halvtimes tid.

Elt inn resten av melet på bakebordet. Kjevle ut til ca 1/2 cm tykkelse og stikk ut runde emner, 7-8 cm i diameter. Legg på litt syltetøy eller vaniljekrem på midten på halvparten av emnene. Pensle med eggehvite rundt kanten og legg resten av emnene over. Klem kantene godt til. Etterhev i ca 10 minutter.

Varm fettet til ca 180 grader. Prøv med en brødbit, den skal bli gyllen på 1 minutt. Friter noen boller om gangen, 5-6 minutter. Snu dem underveis. La dem renne godt av seg på kjøkkenpapir. Husk å alltid ha grytelokket i nærheten når du friterer i tilfelle fettet skulle bli for varmt og ta fyr.

Vend evt bollene i sukker før servering.

2 responses to “Berlinerboller til fastelavnssøndag

  1. Å du godeste de så utrolig gode ut! Jeg esker berlinerboller, men har aldri laget dem selv. Har alltid syntes det så så vanskelig ut, men nå fikk jeg lyst til å prøve 🙂

    Ha en fin ny uke Anne-Lise 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..