Kneppkaker fra tante Poses tid

Kneppkaker er en gammel kakesort som mange forbinder med den norske filmen «Tante Pose» fra 1940. Disse brune kakene var oberstens yndlingskaker og det ble stor hurlumhei da det viste seg at noen forsynte seg av kakene i nattens mulm og mørke. Historien ellers i filmen skriver seg fra førjulstiden rundt 1900, da sorenskriverens ugifte søster, tante Pose, kommer uanmeldt på besøk. Sorenskriverens svigerfar, obersten, huserer i samme hus – og komplikasjonene lar ikke vente på seg da han og tante Pose ikke kan utstå hverandre.

Kneppkaker

Min oppskrift på kneppkaker er fra min gamle «Husholdningsbog for by og land» fra 1894. Boken har flere oppskrifter på kneppkaker, og felles for dem er at det ikke står noenting om utbaking. Skal de kjevles, trilles eller settes med skje? Min deig kunne jeg nok ha kjevlet ut, men jeg valgte å trille kuler som jeg trykket flate.

Kneppkaker

Dette trenger du:

 • 250 g smør
 • 1 kg sirup
 • 500 g sukker
 • 1 kg siktet spelt (hvetemel)
 • 2 ts hornsalt
 • 4 ts malt ingefær
 • 2 ts malt nellik
 • 1 ts pepper
 • 6 egg
 • 500 g siktet spelt (hvetemel) til neste dag

Varm opp smør, sirup og nesten alt sukkeret. Bland krydder og hornsalt i melet og bland det inn i sirupsblandingen. Pisk eggene godt med resten av sukkeret og ha det oppi røren. Sett deigen kaldt til neste dag eller lenger.

Kna inn resten av melet. Så kommer utbakingen. Trill kuler som trykkes litt flate eller kjevle ut deigen litt tykk og stikk ut runde kaker. Stekes på 200 grader til de er fint brune. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

Kneppkaker

 

Kneppkaker

11 responses to “Kneppkaker fra tante Poses tid

 1. De ser jo virkelig gode ut.. Er vel en kakesort som bør komme til heder og verdighet igjen? Jeg skal prøve noe nytt i år, nemlig og ha cocosa sukker i krumkakerøren i ettermiddag.. Spent på hvordan resultatet skal bli.. Ha en fin førjulstid..

  • De er veldig gode. 🙂
   Krumkakene blir sikkert kjempegode med cocosasukker, det gir jo litt mer smak enn vanlig sukker.
   En fin førjulstid til deg og.

 2. Heisann! Blir disse kakene litt seige i konsistensen? Er litt ute etter det, nemlig! 🙂 Hvor mange kaker lager du av denne oppskriften?

  • Dersom du ikke steker dem for lenge, blir de litt seige. Det er herfra navnet kommer, det skal komme et lite «knepp» når de brekker. Så her gjelder det å prøve seg litt fram i forhold til egen komfyr. Hvor mange jeg fikk utav denne oppskriften er mer enn jeg husker, men nok til at to av sønnene mine fikk hver sin lille boks med kaker i tillegg til mine egne. 🙂

 3. Tusen takk! 🙂 Da prøver jeg gjerne denne oppskriften! Har smakt sånne en gang – glemmer det aldri! Gleder meg! 🙂

 4. Tilbaketråkk: Julekakesesongen | Smakebiten·

 5. Eg elske tante Poses, å må selfølgelig bake kneppkaker. Eg bare lurte på om du har brukt lys eller mørk sirup?

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..