Boller til kjøttsuppe

I tidligere tider ble det gjort mye for å drøye kjøttet i supper. Da var det ingen som hadde hørt om karbohydrater og proteiner, og folk hadde tyngre kroppsarbeid og hadde behov for de ekstra karb’ene. Det mest vanlige var nok å drøye suppen med helgryn. Da ble det flrst og fremst brukt byggryn, men etterhvert gjorde også hvetekorn seg gjeldende. Men det ble også laget melboller til kjøttsuppe, og de varierer veldig fra landsdel til landsdel. Min nordnorske mor lagde noe hun kalte melboller, men de ble servert som de var med sirup på. En limaktig seig klump av rugmel – men jeg kan huske jeg syns de var gode. Det må være all sirupen vi hadde på dem…

Min mann introduserte meg for en annen variant melboller – disse skulle i kjøttsuppen og det var vel noe av det rareste jeg hadde vært borti. Disse bollene var han vant med hjemmefra, hans mor hadde lært å lage dem av sin svigermor. Og hun var av skikkelig bonde/fiskerslekt i utkanten av Egersund.

Disse bollene lager min mann på slump, litt av ditt og litt av datt. Men hvis jeg skulle lage dem var jeg avhengig av en slags oppskrift, så jeg satte meg med penn og papir en gang han skulle lage disse bollene. Og den deler jeg nå her:

  • 4 middels kokte poteter
  • 1 egg
  • ca 4 toppede ss fin spelt (eller hvetemel)
  • 1/4 ts muskat
  • 1/2 ts kardemomme
  • 3 ts sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts pepper

Mos potetene. Bland alt godt sammen og lag boller som får trekke i kjøttsuppen. Prøv og smak deg fram, alle mål er cirka-mål.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..