Selvtørket pinnekjøtt

Er du heldig og kan få tak i hele slakt av sau eller lam, er det ingen sak å lage pinnekjøttet selv. Sidene legges i en mettet saltlake og ligger i saltet et par uker på et kjølig sted. Har du kjølerom eller en kald bod som ikke holder over 10 grader er det bra. Mettet saltlake er å røre inn så mye grovt salt som mulig i vann. Når saltet ikke løser seg opp lenger er laken mettet.

Så skal kjøttet tas opp og henges til tørk. Har du mulighet til det, kan det gjerne røykes litt før tørking. Heng det et tørt sted. Før ble slikt hengt på stabburet, og i nyere tid på loftet. Jeg har god erfaring med å henge det over fryseboksen. Her skal det henge i 6-8 uker, er det veldig tørt i rommet går tørkeprosessen fortere.

Pinnekjøtt var tradisjonsmat og festmat på steder med sauehold, fortrinnsvis Vestlandet. Det ble kalt pinnesteik, ribbenssteik og smalesteik. Saltingen og tørkingen gjorde at kjøttet kunne oppbevares i lang tid.

Ved tilberedning må sidene sages opp i «pinner». Ikke sag kjøttet i småbiter, men følg ribbena og ta med kotelettranden. Mengdeberegning er 350-500 g pr person. Deretter vannes de ut over natten. Skift gjerne vann en gang eller to.

Så skal kjøttet dampes over bjørkepinner som er lagt på kryss og tvers i bunnen av en stor gryte. Har du ikke pinner går det helt fint med en vanlig rist. Kjøttet skal nå dampes til det slipper fra bena. Pass på så det ikke koker tørt, etterfyll med vann. Deretter sprøs det opp i komfyren, men det er en smakssak.

Tilbehøret er ganske tradisjonelt. Fra gammelt av ble det servert flatbrød og kålrabi, evt kålrabistappe. Poteten kom ikke på bordet før et stykke ut på 1800-tallet.

Får du for mye pinnekjøtt, så prøv det på grillen til sommeren. Vann det ut på vanlig måte og grill det. Nydelig…

8 responses to “Selvtørket pinnekjøtt

 1. I år kjøpte vi ikke hele slakt for å lage selv. Men vanligvis gjør vi det, og hjemmelaget pinnekjøtt er best, og her pleier vi å røyke den i røykeriet. Vi serverer potet, og hjemmelaget kålrotstappe, det er nydelig mat på nyttårsaften..
  Vi har faktisk handlet inn pinnekjøttet allerede, og den ligger i fryseboksen.. Bare å glede seg til jul!!

 2. Har alltid ønsket å lage noe slikt selv, salte og røyke kjøtt. Kanskje jeg ska prøve, jeg har kjølerom og loft:)

  Klem

  Liza

 3. Hei. Det ser supert ut med hjemmelaget pinnekjøtt. Vi har i dag hvert og hentet vårt eget lam av typen gammelnorsk spælsau. Vi har saltet bogstykkene og ribbene i et kar. De er gnidd godt inn og dekket med salt.

  Vi bor på østlandet, så vi er litt usikre når det kommer til tørkingen. I kjellen er vi redd for at det er for fuktig. Det er en godt drenert kjeller som holder ca 6 -10 grader +, men vi er redd for at det ikke er god nok trekk og dermed for fuktig til å tørke kjøttet der. Vi har tilgang på et loft i nærheten, men hvordan avgjør man om det er tørt og trekkfult nok? Hvis du har noen tips eller gode råd så hadde vi satt stor pris på det 🙂

  Med vennlig hilsen

  Vala&Ingar

  • Uansett er det for kort tid frem til å få det ferdig til jul, men pinnekjøtt smaker jo utmerket hele året. Prøv det evt på grillen til sommeren. 🙂

   6-10 grader er nok litt kjølig, men om kjelleren er tørr nok skal det la seg gjøre å tørke det der. Har dere fryseboksen i kjelleren så heng kjøttet over den. Fryseboksen avgir litt varme, som igjen medvirker til at luften der blir tørrere. Prøv evt å henge kjøttet i trappenedgangen. Der er kjøligere enn selve hovedetasjen, samtidig som det alltid vil være bittelitt trekk. Et loft i et nyere hus vil kanskje være mer påvirkelig overfor temperatursvingninger, men det er bare å prøve. Se til at kjøttet ganske snart får en tørr hinne. Og etterhvert vil dere se at det «skyter» salt. Det vil si at det blir hvitt på utsiden. Om ikke dette skjer, er det for fuktig i luften.

   En kjølig bod eller et soverom/gjesterom kan også gjøre nytten som tørkerom.

   Lykke til med tørkingen, og det er bare å spørre om dere lurer på mer eller om jeg har vært uklar i forklaringene. 🙂

 4. Tilbaketråkk: Om kjøtt og pølser og utnytting av alt på et slaktet dyr. | Smakebiten·

 5. Finner mange tips og oppskrifter på pinnekjøtt men ingen som sier noe særlig om røyking. Her står deg bare at det kan røykes litt etter salting.
  Noen som har litt meir utfyllende informasjon om å lage røykt pinnekjøtt fra bunnen av

  • Hei og beklager litt sent svar.
   Røyking avhenger litt av smak – hvor mye røyksmak du vil ha. Deretter må du ta været i betraktning, kjøttet trenger lengre tid i røyk i regnvær enn det gjør i tørt vær. Hos oss henger kjøttet et halvt døgn i røyk.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..