Skipskjeks smaker like godt på land

Fra jeg var liten av har jeg vært en ihuga donaldist. Helt til Donald ble modernisert og havnet i vår tidsalder. Nå leser jeg ikke Donald lenger. Men som liten kan jeg huske jeg ble fascinert av en historie der det var snakk om skipskjeks som nødproviant. Det er det eneste jeg husker, hva historien handlet om aner jeg ikke. Det var kjeksen som var interessant.

Denne oppskriften har jeg hatt i mange år, og hvor den kommer fra vet jeg ikke.

  • 1/2 kg lys sirup
  • 1/2 kg sukker
  • 2 kopper melk (4 dl)
  • 4 ts natron
  • 2 egg
  • ca 1,5 kg fin spelt

Siden jeg var tom for lys sirup, brukte jeg palmesirup i stedet. Det gir en mørkere farge til kjeksen, men ikke så utpreget smak som om man bruker mørk sirup.

Varm opp sirup og sukker i en gryte. Ha i melken og avkjøl til fingervarmt. Ha i egg, natron og så mye mel at du kan kjevle tynt ut, 2-3 mm. Kjevle en liten klump av gangen og stikk ut kjeks. Ved neste utkjevling tas det med en like stor klump ny deig som de restene du sitter igjen med etter kjevlingen. Da unngår du å sitte igjen med en ubrukelig klump til slutt.

Stikk eller skjær ut kjeks. Stek dem på 200 grader midt i ovnen i 7-10 minutter. De skal egentlig være ganske lyse, mine ble mørke pga sirupen.

Avkjøl på rist.

Nytes med brunost og et glass melk…

2 responses to “Skipskjeks smaker like godt på land

  1. Donald har vært en favoritt i mange år her i huset også, men historien om skipskjeksene har jeg visst gått glipp av. Spennende å se oppskrifta di her – kanskje prøver jeg den 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..