Kalvedans, gammel og glemt påleggsort?

Jeg har tidligere skrevet om kalvedans, men da gjaldt det varianten laget av råmelk. Dette innlegget omhandler kalvedans laget av kalvekjøtt. I riktig gamle dager var det viktig å ta vare på og utnytte alt når man slaktet. Slik er nok både sylte og morrpølse blitt til, matretter laget av rester og innmat på dyrene.

Kalvedans

Kalv er rikt på naturlig gelatin og den egenskapen er utnyttet i dette pålegget. Opprinnelig ble det laget av kalvehoder og kalveføtter, men i dag har husbonden kokt ryggbein, sener og skrapkjøtt av en kalv han måtte ha nødslakt på for en bonde. Min jobb ble å rense beina for kjøtt – jeg føler ennå at hendene er fulle av lim…

KalvedansKalvedans – eller kalvesuss som det også kalles – er veldig enkelt å lage. Dersom du har tilgang på kraftbein av kalv, vel og merke. Bein og sener kokes i minimalt med vann i ca 2 timer – eller til kjøttet slipper fra beina. Deretter renses kjøttet fra beina og kvernes én gang på kjøttkvern. Kjøttet blandes med kraft til en konsistens som tynn grøt og kokes opp. Smakes til med salt og pepper og helles deretter i skåler eller beger. Her kan man også leke seg med urter eller krydder om man vil. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Spises som pålegg eller kan også serveres som middagsrett med kokte poteter.

Tidligere ble nok kalvedansen hermetisert, men jeg har ikke større mengder enn at jeg kan dele litt med meg og fortsatt klare å få spist det opp i tide. Gelatin egner seg dårlig til frysing, men jeg skal teste likevel..

Kalvedans

 

5 responses to “Kalvedans, gammel og glemt påleggsort?

 1. Jeg har hørt om Kalvedans av råmelk, eller Kjelost som det også kalles der jeg kommer fra. Men denne varianten med kalvekjøtt, har jeg aldri vært borti. Spennende 🙂

  • Jeg var også vant med råmelksvarianten som min mor kalte kalvedans. Men her i distriktet har de hvertfall kalvedans av kjøtt, mens råmelkvarianten kalles kyrost…

   • Lokale mattradisjoner og regionale varianter er alltid spennende, og det er veldig trivelig at du skriver om mange av disse. Det er med på å holde gamle tradisjoner i hevd. Veldig bra 🙂

 2. Det går fint å fryse «naturlig» gelatin, kok det bare opp og la det stivne på nytt når du tar det ut av frysen.

  • Hei Elisabeth
   Kalvedansen holdt seg utmerket i fryseren og var like stiv da jeg tok den opp. 🙂 Jeg har også kokt inn kraft og fryst som geléklumper, og de var like stive etter tining. Men takk for tips. 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..