Kneippbrød av spelt

Kneipp-brødet som er bakt av sammalt hvetemel, er særdeles velsmakende, sundt og nærende, derfor ogsaa billig, hvilket man ikke kan sige om vort almindelige, i længere tid brukte brød av det sigtede mel. Foruten at den bedste og meste næring derved borttages i malingen, ødelægger det ogsaa tænder og mave, fordi det seige, paa mange steder i vort land desværre ofte raastekte brød, ikke saa let tygges eller fordøies.

Kneippbrødet er bragt hertil gjennem læger, som har været i Wørishofen hos pastor Sebastian Kneipp. Den mand, som mere end nogen anden i 50 aar kjæmpet i tale og skrift og gjennem sine bøker for sunde og syke, har paavist aarsakene til de overhaandtagende sygdommer, som: tæring, blodfattigdom, katarrh m.fl, hvori sikkerlig det daarlige brød bærer megen skyld.

Sitat hentet fra boken «Saa skal du leve» av Sebastian Kneipp, utgitt i 1920.

Her er en enkel oppskrift på Kneippbrød.

  • 12 dl vann eller melk
  • 50 g gjær
  • 4 ss olje
  • 2 ts salt
  • 2 ss honning
  • 1 kg grov sammalt spelt
  • ca 1 kg siktet spelt

Varm vann/melk til 37 grader og løs opp gjæren. Tilsett olje, salt og honning. Rør inn det grove melet og deretter det fine. Arbeid deigen lett til en deig som slipper bakebollen. Hev godt opp.

Ha deigen på melet bakebord og del den i 4. Form til brød og rull dem evt i sammalt mel til dekor. Legges i smurte former og heves en halvtimes tid. Lag gjerne noen snitt i brødene før heving.

Stekes nederst i komfyren på 200 grader i ca 45 minutter. Bruk gjerne steketermometer og sjekk temperaturen mot slutten. Kjernetemperaturen skal være 95 grader.

Avkjøl på rist.

2 responses to “Kneippbrød av spelt

  1. Umnn – har smagt dette brød i Norge – lækkert og det vil jeg bage snart – kjempefint blog du har – Looove it 🙂 Hilsner fra København

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..