Spelt-Marie

Fridag i dag. Planen var egentlig å lage en osteiskake siden jeg har igjen endel fløte fra fastelavnssøndagen. Siden jeg manglet kjeks til kaken var det på med joggesko og regnjakke for å ta turen til nærmeste butikk som ligger en snau kilometer hjemmefra. Men i glutenfri-hylla fantes ingen brukbar kjeks, kun sjokoladefylt kjeks og havrekjeks. I kaken skal det egentlig være mariekjeks – som også finnes i glutenfri variant.

Vel hjemme igjen var det å lete etter en oppskrift for å bake kjeksen selv, og det var ingen enkel affære. Massevis av oppskrifter hvor mariekjeks er en av ingrediensene, men ingen på selve kjeksen. Helt til jeg googlet på engelsk. Da fant jeg én. I Australia. I en oppskriftsamling tilpasset Thermomix, en kjøkkenmaskin som hakker, elter, blander og varmebehandler.

Jeg har da selvsagt tilpasset oppskriften til vanlig baking, og er veldig godt fornøyd med resultatet. Det ble en skikkelig mimrestund med smaken fra mange år tilbake, til den tiden jeg ennå kunne spise hvetemel.

Spelt-marie

 

Her er oppskriften om du vil prøve selv. Jeg fikk ca 80 kjeks av denne.

 • 1 dl lettmelk
 • 150 g sukker
 • 1 ts natron
 • 450 g siktet spelt
 • 110 g smør
 • 1 ts vaniljeessens

Kok opp melk, sukker og natron og la det småkoke i 2-3 minutter. Pass på! Det blir skikkelig futt i dette, så ikke ha for liten gryte. Avkjøl.

Smuldre nesten alt melet med smør, hell i melkeblandingen og vaniljeessens og bland til en deig. Juster med mel til passe konsistens. Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskap i 30 minutter.

Kjevle deigen tynt ut, ca 2 mm og stikk ut runde kjeks. Stekes ved 170 grader i 7-8 minutter. Avkjøl på rist.

Nytes med et glass melk, en kopp te eller brukes i ostekake.

Spelt-marie

 

3 responses to “Spelt-Marie

 1. Takk for oppskrift, jeg skal bake denne og prøve å ha til ostekake. Har vært på leting etter glutenfrie kjeks til ostekake da jeg heller ikke tåler hvete og havre så godt.. Tror jo at man finner glutenfrie kjeks i de store matkjedene men husker aldri på å se etter.. Men hjembakt er best for da vet du hva bakverket inneholder..

  Ha fortsatt fine fridager og kos deg med alle dine gjøremål.

  Klem

  • Takk. Jeg skal nyte fridagene til fulle. Nå er det meste på plass med hensyn til butikkdriften, så hodet kan koble av. Skal kose meg med strikketøy bl.a. 🙂

 2. Tilbaketråkk: Spelt-Marie | Blopp.no·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..