Lefser laget med speltmel

Lefser er tradisjonsmat over hele landet. Og hver landsdel og bygd har sin egen variant. Den lefsevarianten jeg skriver om her, er vanlig i Dalane-distriktet sør i Rogaland. Muligens enda litt videre omkring.

Lefser

Mine svigerforeldre bakte alltid lefser før jul. De var et tospann sammen, han kjevlet og hun stekte. Generasjonen etter har vært med og lært teknikken, men det har alltid vært slik at man har bakt sammen med dem og ikke hjemme hos oss selv. Svigerfar døde i vår, så nå står man på egne bein når det gjelder lefsebakingen. Sammen med svigermor har mannen og jeg bakt lefser med speltmel. Jeg har prøvd så vidt en gang tidligere, men nå gjorde vi det i litt større skala.

Svigermor har en ytterbod som også brukes til baksterom, og der rigget vi oss til. Min mann kjevlet, jeg knadde poteter og mel og svigermor sto for stekingen.

Disse lefsene består som sagt av poteter og mel, vanligvis hvetemel. Men nå har vi testet ut spelt – og det gikk utmerket. Og vil du lage samme type lefser, skal jeg prøve å beskrive litt her.

LefserSom sagt trengs det poteter og mel. Men man kan ikke bruke hvilke som helst av potetsortene. Sorten «Beate» er en gjenganger når det gjelder lefsebaking. Vi fikk ikke tak i nok, og hadde «Folva»poteter i tillegg. De var ikke like gode å bake med, da de var kortere i konsistensen.

Lefser4 kg poteter ga ca 25 lefser. Da hadde vi i tillegg noen potetkaker til kaffepausen. Potetene kokes godt, med skrellet på og i saltet vann. Etter koking, skrelles potetene og settes til avkjøling under lokk. Når de er kalde males de to ganger på håndsveivet kjøttkvern. Har du en elektrisk, trinnløs kvern, kan du prøve å male på den på veldig lav hastighet.

Lefser

Etter at potene er malt, skal de knas med mel. Mye mel. Veldig mye mel. Ta litt potetmasse av gangen ellers er du nesten garantert nakke- og skulderproblemer etterpå. Mel knas inn til en fast deig som nesten ikke kleber når den brettes sammen. Så knas det inn litt til.
Deigen deles i emner som kjevles. Vei gjerne emnene for å ha kontroll med størrelsen på lefsene. Vi holdt oss til ca 150 gram, da det ga passe store lefser. Bruker du hvetemel kan du lage opp flere emner, men siden speltmelet er fuktigere enn hvetemel, lønner det seg å lage noen få emner av gangen. Ellers ble de veldig myke å kjevle.

036Bruk rutekjevle og trekk over en nylonstrømpe. Det hindrer deigen i å sette seg fast i rillene. Kjevle gjerne ut lefsene på seilduk eller kraftig bomullslerret som du har satt fast i bakebordet. (Tegnestifter er en fin ting, men da må du ha eget bakstebord eller et kjøkkenbord du ikke er redd for..) Kjevle ut emnet til tallerkenstørrelse, legg det til side og kjevle neste emne like stort. Så legger du det til side og fortsetter på det første emnet. Da får deigen hvilt slik at den ikke trekker seg sammen igjen. Snu emnet en gang under kjevlingen og kjevle med glatt kjevle til slutt.

037Børst av overskuddsmel og rull den ferdig kjevlede leiven opp på en bakstefløyg og legg den på varm takke med undersiden opp. Børst av melet på den siden også og fukt deretter lefsa med vann. Enklest med en sprutekanne. Snu lefsa når den begynner å få farge på undersiden. Legg de ferdig stekte lefsene i stabler under et klede.

Når lefsene skal brukes, fuktes de med vann slik at de blir myke. Så smøres de med smørkrem bestående av 2 deler smør og en del melis. Brettes og skjæres i biter. Dette kan også gjøres et par dager etter steking slik at man kan fryse ferdig smurte lefser. Fremgangsmåte kan du leseom her: Klining av lefser.

Lefser serveres til store festligheter som bryllup, konfirmasjon – og selvsagt til jul. Og serveres sammen med gomme. 

Men lefser kan også brukes til mye annet. Vi spiser den sammen med fisk etter gammel tradisjon. Da brukes lefsa som en slags wrap. Ferdig oppbløtt lefse deles i porsjonsstykker og hver person fordeler potet, kokt fisk og gulrot i lefsa og bretter den sammen.

Lefsene kan også brukes til forretter, nistemat, piknikmat etc ved å smøre dem med f.eks smøreost og legge laks eller spekemat inni. Så rulles de sammen og skjæres i passe biter. Men det får man også komme tilbake til.

 

7 responses to “Lefser laget med speltmel

 1. Hei
  Har lest lefseinnlegget ditt med stor interesse og har lyst å gi deg min versjon. Jeg baker med mor og startet med bestemor som liten jente. Vi bruker Fakse poteter til lefsen(fås hos Holen på Torvet). De har 22 % stiivelse, mot ca 16% hos de andre sortene. Mal potene etter koking og skrelling, kna inn noe mel og mal massen en gang til. Knø opp noen emner om gangen, de bli bare bløte igjen av å ligge på vent. Ellers likt deg, men vi smører på en blanding av egg og melk, som tynn pannekake røre. De blir seigere av dette og bedre håndterbare. Strykes på mens første side stekes, og stekes så litt til på den siden. Vi bruker lefsen til pinnekjøtt, det blir ikke ordentlig jul uten. Rester oppbevares tørt, og kan bløtes opp og smøres med smør og melis til kaffebruk.

  • Takk for tips!
   Erfaringen vår er at deig laget med hvetemel tåler bedre å ligge på vent enn deig laget med speltmel. Så da er det like greit å lage emnene etterhvert. 🙂

 2. Hei Anne Lise,

  Leste denne med stor interesse!!

  Min Farmor gjorde også slik som Dere beskriver, men hun gjorte mer utav det på høytider som jul. Da hadde de gjerne risengrøt i massen, det skulle være en ekstra stas på høytiden. Det er 35 år siden jeg var med og bakte » lepsa » men gjorde et forsøk igjen nå for en uke siden. Var ikke heldig med potetsorten, og de ble nok noe for tykke til at de kunne gå under benevnelsen lepse, dog heller potetkake..
  Skal gjøre et nytt forsøk i neste uke med beate, men trodde også pink ble brukt i lefsebaking.

  kjekk blogg.

  Vegard

  • Takk skal du ha!
   Bedre lykke neste gang. 🙂
   Tykke lefser er fine å bruke til «bete» – kokt torsk, gulrot og poteter pakkes inn i bløtet lefse til middag. Da har det lett for å sprekke når lefsene er for tynne, man vil jo ha mest mulig inni «beten»…

 3. Tilbaketråkk: Svigermors gomme – uten sukker | Smakebiten·

 4. Fantastisk å lese om min barndoms lefse fra Sokndal (lepse). Min mormor (Besta) og hennes venninner hadde bakstekveld hver høst og bakte hauger med lefser som lå på et eget rom på loftet. Lefsene måtte bløtes før bruk. Det beste vi visste var fiskesuppe og lefse; 1/4 bløtet lefse, poteter, fisk (kokt torsk), gulrøtter, litt smeltet smør og et par skjeer med fiskesuppe, og så pakke inn! Utrolig godt. Jeg likte aldri sukker i lefsene, heller ikke i potetkakene. Potetkaker med rullepølse eller sylte er også fantastisk. Og hører til julen!!🎅🏼🎅🏼🎄🎄

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..