Påleggsgelé til julens koldtbord

Disse geléene er ypperlige som tilbehør til julens pålegg. De ble jeg kjent med første gang som 16-åring hos min svigerfamilie. Enkle å lage, og et friskt innslag på bordet – enten det er koldtbord eller julefrokost. Revne gulrøtter og hakket hermetisk ananas, nedlagt i gelé – kan det bli enklere?

Påleggsgelé

Opprinnelig ble dette laget med sitrongelé, og trenger du ikke ta hensyn til bruk av gelatin eller syreholdige ingredienser kan du selvsagt bruke den enkle varianten. Har du hensyn å ta – enten det gjelder revmatisme eller vegetarmat – må du endre på utgangspunktet. Disse som er avbildet her er laget ved å smelte ferdig Piano eplegelé, og det er dét som gir den grønne fargen. Ferdig gelé inneholder ikke gelatin, men blir ikke like stiv som vanlig gelé. Pass derfor på å få ut mest mulig væske fra ananas og gulrøtter.

Ellers kan du bruke eplejuice fra Tropicana, eller annen ufiltrert eplejuice, og storfegelatin (får kjøpt bl.a hos iHerb). Bruk da 12 ts gelatin pr liter juice. Kok opp juicen og visp inn gelatinpulveret til det har løst seg opp. OBS, med gelatin er den ikke vegetarisk.

Du kan sikkert også bruke agar-agar, men det har jeg ikke prøvd selv. Gi gjerne tilbakemelding om du tester det ut.

Finn fram fine skåler eller former om du vil hvelve geléen. Fyll dem nesten fulle med fint revne gulrøtter og finhakket ananas. Ikke bruk frisk ananas, da vil ikke geléen stivne. Så heller du over gelé og vender litt om slik at det blir jevnt fordelt. Rester av gelé har du bare i en annen skål og koser deg med senere. Sett kaldt til det er stivnet og fast. Og er du heldig og har fått en ordentlig stiv gelé, (med andre ord fått ut nok væske av gulrot og ananans), kan du nå hvelve den over på fat før servering.

Smaker helt fantastisk til sylte og rullepølse.

Gulrotgelé

Ananasgelé

5 responses to “Påleggsgelé til julens koldtbord

 1. Tilbaketråkk: Påleggsgelé til julens koldtbord | Blopp.no·

 2. Kjempegod ide som tilbehør!
  Sitter akurat å prøver å finne på et ‘grønt’ alternativ til alt kjøttet, så hvis jeg nå bare reker det skal det bli ihvertfall gulrotgele 😉 med agar-agar (skal hives i kofforten med en gang)
  -foresten kan man godt ha frisk ananas hvis man bruker agar-agar…

  Ha en fin Jul 🙂

 3. Høres spennende ut, men i år blir ikke jeg å teste noe som helst. Har jo ikke syltarull her, vi har droppet det siden man ikke tåler rull. Men har jo lammerull da, og tenker det passer sikkert godt til det også..

  Ha en fin jul…

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..