Vafler til sjømannskirken?

Sjømannskirken feirer 150-års jubileum i år, og i den anledning er de på jakt etter en ny vaffeloppskrift som skal brukes i den nye sjømannskirken i Rio de Janeiro. Matbloggsentralen  har i den forbindelse en utfordring med vafler til sjømannskirken, så jeg setter derfor pris på om du stemmer på mitt bidrag – nr 6. Du kan stemme fra nå av og frem til onsdag 30/4-14 kl 24.00.

Selv har jeg aldri vært innom sjømannskirkene og smakt deres vafler. Men jeg har vært med og støttet en av de mange små foreningene som samler inn penger til sjømannsmisjonen/sjømannskirkene, både ved kjøp av lodder, men også ved å ha gitt gevinster

I utkanten av Egersund ligger et lite bedehus. Fra gammelt av hørte det til plassene Svånes, Stapnes og Lædre, og heter i dag bare Stapnes bedehus. Der er driftige damer i sving og holder basar to ganger i året. Inntektene av den ene basaren går til sjømannsmisjonen. Basarer på småsteder er trivelige, og man går aldri sulten derfra. Utlodningen foregår med rullelapper og nummer på bok. Rullelappene er små papirlapper rullet rundt en strikkepinne og klemt flate, og et fåtall har et nummer påskrevet. Disse rullelappene/loddene er spesielle for området her har jeg forstått. I Egersund har vi rullelapper, ikke lodd.

Basaren nå i vår var til inntekt for sjømannsmisjonen/sjømannskirkene, og da var en representant fra sjømannskirken tilstede og fortalte om kirkene og arbeidet. Han fortalte om jubileet og om cruiset i anledning jubileet. Veldig interessant. Han fikk sin tilmålte tid på talerstolen før rullelappene skulle selges. Og kjøpertrangen er stor hver gang det er basar. Gevinstmengden likeså. Gevinstene spenner fra hjemmestrikkede sokker og gensere, til brettspill, vaser, lys og servietter. Sjokolade og kaffe er en gjenganger. Det rareste må ha vært en pose blomsterjord… Alle lodd blir som regel utsolgt, så er det tid for kaffe og mat. Og når man så vidt har fått svelget unna siste kaffetåren, blir kopper og tallerkener samlet inn. Tid for trekning. Gevinstene er utstyrt med nummer som behørig blir ropt opp. Mye «lått og løye» under utdelingen, og man har mer enn en gang hatt gangsperre i kinnene etter en slik basar.

I fjor hadde den innbudte representanten med seg en lang snor med flaggene til alle landene som sjømannskirkene driver sitt arbeid i. Stor iver blant barna som gjettet på hvilke land de forkjellige flaggene hørte til. Selv var jeg ganske imponert over kunnskapen deres, tydeligvis er flagglære noe som er mer prioritert nå enn da jeg gikk på skolen…

Om man ikke helt deler samme syn, så er likevel respekten for arbeidet til både disse eldre damene og for sjømannskirkene stor.

Men her er vaffeloppskriften:

 • 1 liter siktet speltmel (eller hvetemel)
 • 8 ss sukker
 • 1 ts natron
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts ekte vaniljesukker
 • 3 egg
 • 4 dl kulturmelk
 • 4 dl H-melk
 • 1/2 kopp smeltet smør

Bland det tørre i en bolle. Bland sammen de våte ingrediensene og rør det inn i melblandingen. La røren svelle en halvtimes tid før steking, da forsvinner eventuelle klumper i røren.

Dette er min svigermors vaffeloppskrift. I tiden da min svigerfar levde, brukte hun skummet melk og sløyfet smøret da han hadde hjerteproblemer. Han skrøt alltid av mine vafler – som egentlig var samme oppskrift, bare at jeg holdt meg til orginalingrediensene..

Vafler

 

Sjømannskirken har sin egen nettside: Sjømannskirken.no og du finner dem også på Facebook.

5 responses to “Vafler til sjømannskirken?

 1. Tilbaketråkk: Vafler til sjømannskirken? | Blopp.no·

 2. Vafler er så godt.. I det siste har jeg kjøpt toro glutenfrie, og får akkurat 5 plater noe som holder godt når vi bare er to hjemme..
  Ha en fin, fin lørdag. Klem i fra nord..

 3. Tilbaketråkk: Highlights fra vaffelutfordringen!·

 4. Tilbaketråkk: Finalister i vaffelutfordringen·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..