Sursteik

Sursteik er en gammel tradisjonsrett fra Rogalandsområdet, kanskje litt inn i Ryfylke. Store merkedager som bryllup, konfirmasjon og dåp, da serveres det gjerne sursteik. I Agder surnes steika med en eddiklake, Rogalandsmetoden er med kulturmelk. Dette gjør i tillegg kjøttet mørere.

Denne matretten må planlegges i god tid da kjøttet skal ligge dekket med kulturmelk i ca en uke. Den sure melken mørner kjøttet og tilfører en lett syrlig smak. Melken tørkes av før steking, og akkurat på dette punktet er ikke Andreas Viestad enig. Men så er ikke han rogalending heller…

Sursteik

 

Her er min variant. Selv om jeg bare er halvveis rogalending..

Til 6 personer:

 • 2,5 kg storfekjøtt, gjerne rundbiff
 • Kulturmelk
 • salt og pepper
 • smør til steking

SursteikLegg kjøttstykket i en bolle og hell over kulturmelk. Pass på at kjøttet er dekket på alle sider. Sett det hele i kjøleskapet i minst en uke, gjerne 10 dager. Snu gjerne kjøttet en gang i løpet av tiden den står i kjøleskapet.

Dagen før servering:

Ta kjøttet opp av melken og tørk den. Krydre med salt og pepper og brun kjøttet raskt i smør i varm stekepanne. Legg kjøttet over i en ildfast form med lokk. Har du ikke en slik, kan du bruke en stekepose. Kok ut pannen med litt vann og hell det over i en gryte og sett det til side.

Sett steika inn i stekeovn på 150 grader og la den stå i ca 2,5 timer, eller til steketermometer viser 65. Steketiden avhenger litt av fasongen på steika, så det tryggeste er å bruke et termometer.

SursteikAvkjøl kjøttet etter steking, pakk det inn i aluminiumsfolie og sett det i kjøleskap til dagen etter. Kraften som har dannet seg under steking, heller du over i gryten.

Skjær steika i tynne skiver. Sett komfyren på 150 grader. I det du setter på potetene, pakker du kjøttet inn i et fuktig klede, legger det i en form og setter det inn i stekeovnen og la det stå til varming mens potetene koker og du gjør ferdig sausen.

Saus:

Her må du slumpe litt med melmengde, alt etter hvor mye kraft du har fått ut av kjøttet. Visp ned et par-tre spiseskjeer i kraften. Kok opp mens du rører. Blir sausen tynn, kan du riste ut litt jevning og røre inn. Ha i litt fløte og smak evt til med mer salt og pepper.

Dersom du opplever som meg at steika ikke var skikkelig varm når resten var ferdig, kan du redde middagen ved å sette den i microovnen et lite øyeblikk…

Sursteik serveres vanligvis med kokte poteter, gulrøtter, rosenkål, tyttebær og enten waldorfsalat eller stuet sopp.

7 responses to “Sursteik

 1. Jeg faller ikke helt for fristelsen for denne grunnet stor skepsis til alt som har med sur melk å gjøre, men for de som liker det må jo dette være veldig spennende.

 2. Tilbaketråkk: Takk for 2016 – velkommen 2017 | Smakebiten·

 3. Tilbaketråkk: Godt nytt år – et stykke inn i 2018 | Smakebiten·

 4. Takk for råd. Jeg blir alltid litt usikker når jeg skal lage steiker, og det er ikke så ofte jeg serverer det. Nå har jeg kjøpt en ferdig marinert sursteik på 2 kg. Det står utenpå pakken at den skal brunes og så surre i 2-3 timer i fløtesaus i en gryte, altså ikke i stekeovn. Nå var jeg på jakt etter fløtesausoppskrift når jeg fant dette. Kanskje jeg heller skal steke den i ovn i stekepose? Har du noen erfaring med dette? For jeg lurer på hvor jeg ellers får kraft til fløtesaus……og om det kanskje lett vil brenne fast i gryten når det skal stå så lenge……hva tror du? Og det med klede var nytt, det er kanskje bedre enn folie….?

  • Her bruker vi enten stekepose eller ildfast fat med lokk. Det dannes kraft om du steker i pose også. Når steken nærmer seg ferdig, tar du den ut og klipper et hull i posen og tømmer av kraften. Så er det bare å lage saus. Enklest er å vispe i mel og spe med fløte. Men du kan også gjøre det på den «ordentlige» måten med brenning av mel og smør. Det finner du også hos meg, med trinn-for-trinn veiledning. 😊

 5. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..