Ostekake uten ost

Mange ser svart på det å lage mat når det kommer til et kosthold med enkelte restriksjoner. Jeg tar det som en utfordring til å eksperimentere med utgangspunkt i gamle oppskrifter. Slik som denne ostekaken. Orginaloppskriften står i Freias bakebok nr 6, fra 1988. Min variant er glutenfri, laktosefri og uten gelatin. Jeg holder en knapp på det gode gamle meierismøret, men jeg klarner det slik at melken skilles fra. Da kan det fint spises av de med laktoseintoleranse – dersom de ikke er særdeles ømfintlige.

Geléen jeg har brukt er Freias hurtiggelé, men om den ennå er å få tak i tviler jeg på. Selvsagt kan du bruke vanlig gelé, grunnen til at jeg har brukt hurtiggelé er at den vanlige inneholder svinegelatin – som min mann ikke tåler. Mulig du kan finne gelé med storfegelatin i en innvandrerbutikk – halalgelé – om du er revmatiker som reagerer på svinebaserte produkter.

Laktosefri ostekake

Dette trenger du:

  • 200 g glutenfri havrekjeks
  • 75 g klarnet smør (ghee)
  • 1 pk hurtiggelé med markjordbærsmak (eller annen gelé)
  • 2,5 dl vann
  • 225 g Tofutti soyabasert kremost (1 beger)
  • 2 dl laktosefri kremfløte

________________________________________________________

  • 1 pk hurtiggelé
  • 2,5dl vann
  • bær til pynt

Knus kjeksen og bland den med smeltet smør. Klem massen ut på et kakefat hvor du har satt oppå ringen til en 24 form. Sett kaldt.

Lag gelé som anvist på pakken, men med halve vannmengden – i dette tilfellet 2,5 dl. Pisk opp kremosten, hell i fløten og pisk videre til en kremet masse. Når geléen begynner å stivne og ikke er for varm, blandes den med ostemassen  til en jevn masse. Hell ostemassen over kjeksbunnen og sett kaken kaldt.

Lag gelé en gang til og la den avkjøle til den begynner å stivne. Øs den forsiktig over ostekaken med en skje og sett kaken i kjøleskapet til dagen etter. Fjern kakeringen og pynt kaken med valgfrie bær, i mitt tilfelle bringebær og en peppermynteblomst.

Hurtiggeléen blir ikke like fast som vanlig gelé, men smaken var det ingenting å utsette på. Ingen kjente at jeg hadde brukt soya-kremost i stedet for vanlig kremost.

Laktosefri ostekake

One response to “Ostekake uten ost

  1. Tilbaketråkk: Ostekake uten ost | Blopp.no·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..