Fiskefarse

I den siste tiden har media vinklet seg inn på matjuks og mat som ikke er det den gir seg ut for. Fiskekaker med mindre enn 30% fisk og fløtepudding uten fløte. Lager man fiskekaker og fiskeboller selv vet man hva man får, og det er heller ikke vanskelig. Det beste utgangspunktet er selvsagt fersk fisk. Ta vare på skinn og bein da det gir en ypperlig kraft til å trekke fiskeboller i. Kraften kan selvsagt fryses etterpå til senere bruk som basis for en fiskesuppe.

Frossen fisk kan også brukes til fiskefarse, men da bør det tilsettes ekstra egg for å erstatte noe av bindeevnen som har blitt ødelagt under frysing.

Det meste av fiskslag kan brukes. Erfaringsmessig er hyse det beste. Lyr alene gir en farse som blir veldig kort i konsistensen og dermed håpløs å forme. Det samme gjelder lange og torsk. Disse «håpløse» fiskeslagene kan derimot blandes med hyse for å få en bedre farse. Sei kan brukes til seikaker. Det blir da en mer grålig farse og fiskekaker med mye smak. Sei blir mange ganger blandet med hakket løk.

Min farse besto av renskåret filét fra lørdagens fangst. Svigermor fikk litt av filétene hun også i tillegg til snaue 5 liter ferdig kraft.

Oppskriften min er på 500 g filét. Og med store mengder fisk lages det mange porsjoner framfor én stor. Farsen stivner om den står for lenge uten å formes.

Dette trenger du:

 • 500 g renskåret fiskefilét
 • 1,5 ts salt
 • 1/4 ts pepper
 • 1/2 ts muskat
 • 2 ss potetmel
 • 1 egg
 • 3,5 – 4 dl melk

Kjør fisk og salt i en foodprossessor. Foretrekker du kjøttkvern bør den males et par ganger med saltet. Ha i krydder, potetmel og egg og bland godt. Tilsett melk til en passelig formbar konsistens.

Form boller med en fuktet spiseskje og hånden og ha dem enten i kokende fiskekraft eller på en stekepanne hvor du trykker dem lett flate. La bollene trekke i kraften til de flyter opp, og stek fiskekakene fint brune på begge sider.

Avkjøl og pakk i passe porsjoner og frys ned. Men først må man selvsagt spise seg mett på ferske fiskekaker..

Jeg fikk totalt 70 fiskeboller og 120 fiskekaker, av omtrent 5 kg filét.

 

8 responses to “Fiskefarse

 1. Tilbaketråkk: Fiskebollesuppe | Smakebiten·

 2. Jeg bruker nøyaktig samme oppskrift som smakebiten. Bruker alle fiskeslag, men mest torsk og sei. Har ingen problem med å bruke torsk, men det er viktig at fisken ikke er fersk. Lærte av min svigerinne på sørlandet at fisken alltid må ligge minst ett døgn. Siden det har jeg ikke fått korte fiskekaker. Det er mulig smakebitens ferske fisk er kjøpt hos fiskehandleren, da er den gjerne passe gammel.
  I min ungdom prøvde jeg å lage fiskekaker med en gang jeg kom fra fisketur, kortere kaker har ingen satt tennene i!
  Når det gjelder lyr som vi ikke har noe særlig av her i Finnmark og som jeg av den grunn ikke har prøvd. Min far var fiskehandler på Voss og jeg var ofte og hjalp han. Kanskje en gang i uka tok han inn lyr for det var det husmødrene spurte etter når de skulle lage fiskemat. Min mor laget nydelige fiskekaker av lyr og jeg kan ikke huske at hun klaget over problemer under produksjonen.
  Mvh
  Widar Magne Hauge
  Alta/Badderen

 3. Lyr ja…tradisjonelt, ihvertfall i kyst-trøndelag, har lyr alltid vært betraktet som prima ballfesk, men som med all ballfesk må den henge etter hodet over natta med.Sporden PÅ, ellers renner mye av stivelsen ut. Skinn og ryggbein må skrapes rene med skje for å få med alt brunt fiskekjøtt under skinnet. Stivelse og smak. Rene fileter mister mye av dette.

 4. Om det er lite lyr her i Finnmark er ikke godt å si. Tvert imot; det er godt å si. Her er det mer en sekundær ballfesk og vi henger den etter sporden og stapper en potet i munnen på den så ikke stivelsen skal samle seg i sporden, for den spiser vi sjelden.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..