Min gamle brødbakemaskin til heder og verdighet igjen

En gang midt på -90tallet kjøpte jeg en brødbakemaskin. Praktisk syntes jeg da, en maskin som både blandet, hevet, knadde og stekte. Da fikk jeg tid til andre ting liksom. Men med tre barn, ble det til at jeg måtte bake i denne maskinen et par ganger om dagen, og den ble til slutt satt vekk.

Min gamle brødbakemaskin

Så har da min 15-årige sønn etterspurt denne maskinen. Han går ikke av veien for å sette i gang å bake brød etter å ha kommet fra skolen. Kanskje i frykt for at jeg skal bake brød med masse frø og grovt mel? Maskinen ble funnet fram igjen og gjort ren etter å ha stått ubrukt lenge. Og jammen virket den ennå!

Foreløpig går det i grunnoppskrift på kneipp, men det vil muligens bli noen eksperimentelle forsøk etter hvert. Og hvetemel er selvsagt byttet ut med spelt.

Her blandes og eltes deigen

Grunnoppskrift:

  • 3,5 dl vann
  • 2 ss olje
  • 6 dl fin spelt
  • 4 dl sammalt spelt
  • 1 ts salt
  • 2 ts tørrgjær

Ferdig hevet

Ha først væsken i beholderen, deretter melet og til slutt tørrgjæren på toppen. Evt kan gjæren blandes inn i melet dersom det ikke skal være forsinket start på maskinen.

Så er det bare å stille inn og starte.

Ferdig brød

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..