Mämmi – finsk påskedessert

Denne desserten har jeg gledet meg til å lage helt fra i sommer. Da var min svigerinne og jeg på Lista for å hjelpe hennes tante/min «svigertante» i forbindelse med et dameselskap. En av gjestene – og da venninne til nevnte tante – er finsk. Hun hadde med seg et fat med denne desserten. Egentlig en påskedessert, men hun brukte den ved andre anledninger også. Svigerinnen min og jeg som var innetauser, fikk beskjed av denne finske damen om å gjemme hele fatet – det skulle vertinnen ha for seg selv.

Mämmi

 

 

Dagen etter selskapet fikk vi prøvesmake. Det var svart som sjokoladepudding, men smakte ikke i nærheten av sjokolade. Syrlig, søtt og seigt. Og normalt ble det servert med melk og gjerne litt sukker. Som alltid når jeg får smake noe nytt og tradisjonsbundet blir jeg nysgjerrig på fremgangsmåten. Et raskt søk på mobiltelefonen og jeg hadde tak i en oppskrift. Som jeg har spart på helt til nå. Jeg har sett mange andre varianter av oppskriften nå, og dermed sett at desserten helst skal stå i kjøleskap 4-5 dager før servering for å utvikle den karakteristiske syrlige smaken. Jeg lagde den palmelørdagen og vi hadde den nå palmesøndag. Smakte like fortreffelig for det.

Men det tar tid å lage denne retten. I overkant av 6 timer gikk det. Og jeg har sett en såkalt «orginaloppskrift» som tilsier 10 timers tilberedning.. Men her er den varianten jeg lagde, en liten vri på oppskriften fra Kultursmakarne.

Til 4 personer:

  • 1 liter vann
  • 4 dl fullkorns rugmel, gjerne økologisk da det har mer smak
  • 1,5 dl maltekstrakt
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 dl lys sirup
  • revet skall og saft fra 1/2 sitron

Varm vannet til 60 grader. Bruk termometer. Visp ned rugmel og malt og la det hele stå i 3 timer. Ikke la det koke, du kan gjerne sette hele gryten inn i komfyren på 60 grader om du ikke vil stå ved komfyren og passe på.

MämmiEtter de tre timene har gått, har du oppi salt, sirup og sitron. Kok opp og la det småkoke under omrøring i 5-10 minutter. Hell grøten i en ildfast form og sett den midt i stekeovnen på 175 grader. Her skal den stå i 3 timer. I løpet av de 2 første timene skal du røre i massen hvert 15de minutt. Bruk tidsur. Mämmien skal være fast og svart når den er ferdig. Avkjøl og server med lettvispet kremfløte og gjerne et par appelsinbåter uten skinn.

Mämmi

 

3 responses to “Mämmi – finsk påskedessert

  1. Tilbaketråkk: Mämmi – finsk påskedessert | Blopp.no·

  2. Hm, dette må jeg prøve. Voks opp med mämmi, men reiser sjelden til Finland etter at besteforeldrene mine gikk bort. Selv spiser jeg det med litt fløte (ikke pisket) og h-melk.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..