Koking av rogn

Rogn er en kjempegod råvare, og nå er det sesong for den. Mange koker rogn og spiser sammen med kokt torsk og lever, men den kan også spises kald på brødskiva. Rogn er litt ømtålig og må kokes forsiktig ellers vil den sprekke. Her er hvordan jeg pleier å gjøre det.

Rogn

Utgangspunkt er ei rogn på ca 1 kg. Det kan være av torsk, lyr eller annen fisk.

Rogn

Kok opp rikelig med vann og ha i godt med salt. 2-3 ss pr liter vann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rull rognen inn i et klede eller pakk den inn i matpapir slik at den holder på fasongen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legg den i det kokende vannet, kok så vidt opp og la rognen trekke på svak varme i 1 – 1,5 time, alt etter tykkelse. Kokebøkene sier kortere koketid, men av erfaring trenger den lenger enn 20-30 minutter.

Ta rognen opp av vannet og server den rykende varm sammen med fisk, eller la den avkjøles og bruk den til pålegg. Bruk den naturell på brødskiva eller lag kaviar slik som min bestemor gjorde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 responses to “Koking av rogn

  1. Synes det var litt lang koketid, men det kommer jo an på hvor store mengder man har.. Jeg bruker kanskje 45 min… I dag eller i morgen blir det mølje her i huset, og det eneste jeg ikke spiser er rognen. Jeg tåler den ikke. Har prøvd, men dessverre det kommer opp igjen.. Men godt det tviler jeg ikke på… Kos deg når du har den til middag..

    • Koketiden er jo litt avhengig av tykkelsen på rogna, men her sør har jeg inntrykk av at man koker den litt ekstra for sikkerhets skyld… 😉 Men jeg lar den bare ligge og trekke, det er ikke antydning til bobler i kokevannet.

  2. Er nok det beste.. Var mølje i går, og et glass rødt til er snadder.. Rene herremåltidet. Mannen har hengt opp fisk, og jeg gleder meg til boknafisk og bacon, gulrotstuing.. Nam…

  3. Tilbaketråkk: Hjemmelaget rekesalat | Smakebiten·

  4. Tilbaketråkk: Oppsummering av 2015 | Smakebiten·

  5. Tilbaketråkk: Godt nytt år – et stykke inn i 2018 | Smakebiten·

  6. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..