Emmerbrød med surdeig

Emmer er en urkornsort som oppstod for ca 12.000 år siden, ved at enkorn og en gressart ble krysset. Den har et dårlig gluten, men fungerer fint til baking i form. Brød bakt med emmer gir et aromatisk brød som i farge kan minne om rugbrød, men aromaen kan ikke sammenlignes med noe annet mel. Emmer tåles også som regel av dem som er ømfintlige overfor vanlig hvete. Tidligere var det litt komplisert å få tak i emmermel, men nå kan det kjøpes i en av Sunkost sine mange butikker. Har de det ikke inne, spør, så kan de bestille til deg.

Denne oppskriften er dansk, opprinnelig med 6-8 g gjær, men jeg har brukt surdeig i stedet. Vil du heller bruke gjær, kutter du ut surdeigen og reduserer litt på melmengden.

  • 7,5 dl lunkent vann
  • ca 1 dl surdeig
  • 2-3 ts salt
  • 1 lite syrlig eple, revet
  • 800-900 g emmermel

Bland alt godt sammen, hold tilbake litt av melet til du ser hvordan konsistensen er. Deigen skal være omtrent som en litt fast formkakerøre.

Fordel deigen i 2 smurte brødformer, 1,5 liter, dekk med et fuktig klede og la dem stå lunt over natten. Dersom de ikke har hevet tilstrekkelig (ca dobbel størrelse), kan de settes i stekeovn på snaue 50 grader og varmluft en stund. Emmer trenger lang hevetid.

Stek brødene ved 175 grader i 50 – 60 minutter. Er du usikker om de er ferdige, sett inn et steketermometer. Kjernetemperaturen skal da være 98 grader.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..