Rognebærgele er en favoritt på middagsbordet når det serveres en eller annen form for stek eller viltgryte. Og det er ikke komplisert å lage den selv i stedet for å kjøpe små glass i dyre dommer. Det meste av råstoffet koster deg en tur ut i det fri – men med all blogging trenger man litt frisk luft iblant.
Det beste er om rognebærene får en frostnatt før de syltes, men når frosten lar vente på seg kan de ha en tur i fryseboksen i stedet.
Gele av bare rogn blir veldig bittert, så jeg har kokt dem sammen med epler for å mildne smaken litt. Her er 2 kg rognebær og 1 kg epler.
Dette kokes med en snau liter vann til det er godt sammensunket.
Bruk gjerne en potetmoser og mos epler og bær.
Sett massen til avsiling. Jeg har brukt en linklut over en bøtte, siledukene og stativene som er å få kjøpt syns jeg rommer for lite.
Klem gjerne litt på slutten, men ikke for mye. Da vil geleen bli uklar.
Av denne porsjonen fikk jeg 2,3 liter saft. Saften kokes så opp og får koke et par minutter før sukkeret has oppi. I dette tilfellet hadde jeg i snaue 2 kg sukker. Beregningene går på ca 800 g pr liter saft.
Rør til sukkeret har løst seg opp før du koker videre. Nå skal det koke til det holder geletesten. Sett et tefat i kjøleskapet slik at det er kaldt. Ha litt gelemasse på det kalde fatet og dra en skje e.l. gjennom. Renner det sammen må du koke en stund til, men holder det fasongen er geleen ferdig.
Ha den over på steriliserte små glass, sett på lokk og sett glassene opp-ned til de er avkjølt. Husk at dette er ypperlig som hjemmelagde julegaver.
Geléen ser nydelig ut, jeg har aldri prøvd å lage slik gelé til tross for at jeg elsker det.. Kanskje neste høst 😉
Maria
Det er bare å prøve. Det verste er at det blir tykk saft i stedet for gelè. 🙂
hvordan er holdbarheten?
Veldig lang. 😊 Jeg har ennå igjen av denne og den er like fin.
åj, ja såpass! men da skal vi prøve det😊 må de holdes kjølig? takk for oppskriften☺️
Jeg har dem bare i en kjølig bod. 😊