Rabarbratid

Det er en god stund siden jeg høstet de første spede stilkene av rabarbraen i hagen. Den står lunt til like ved badestampen vår, og således får den tilgang på varmt vann året rundt når det skvulper over…

Jeg er veldig glad i de gamle klassiske oppskriftene når det gjelder mat. Oppskrifter som kan gå i glemmeboken i et mylder av nye impulser fra hele verden. Her er derfor oppskrift på en klassisk rabarbragrøt. Og for de av dere som lever på lavkarbo: Rabarbra inneholder bare 0,7 g karbohydrater pr 100 g, så den kan fint innlemmes i et lavkarbokosthold. Erstatt bare sukkeret i oppskriften min med sukrin, eller stevia tilpasset mengde søtt. Potetmel kan erstattes med agar-agar eller johannesbrødkjernemel. Prøv deg fram med mengde.

  • ca 1 liter oppkuttet rabarbra
  • vann til det dekker
  • ca 1 dl sukker/sukrin eller 3,5 måleskje Steviosa
  • ca 3 ss potetmel (evt brukes johannesbrødkjernemel/agar-agar til passe tykkelse)
  • 1/2 ts malt vanilje

Noen mener man skal skrelle rabarbraen, det har jeg aldri gjort og har ikke merket noe til skrellet. Og med jordbær-rabarbra trenger du hvertfall ikke skrelle den. Bare vask den godt.

Ha rabarbrabitene i en gryte og fyll på med vann. Ha i sukker/søtning og kok til rabarbraen er myk og løser seg opp. Smak gjerne om du må ha mer søtt i. Rør ut potetmel i kaldt vann, dra gryten bort fra varmen og ha i potetmelsjevningen i en tynn stråle mens du rører.  Sett gryten tilbake på varmen og kok opp. Ikke la det koke, da vil du få en seig masse.

Hell i en bolle og sett til avkjøling. Server med fløte eller melk. Det heter seg at man alltid skal ha et melkeprodukt ved siden av rabarbra for å nøytralisere oksalsyren. For mye oksalsyre i kosten kan gi nyrestein. Noe å tenke på før en sender ungene av gårde med en rabarbrastilk i den ene hånden og en kopp sukker i den andre… Eller var det bare i «gamle dager» man gjorde slikt?

Om du heller vil ha rabarbrasuppe, gjør du omtrent likt. Ha i litt mer vann og dropp potetmelsjevningen. Varm rabarbrasuppe servert med vaniljeis er en nydelig hverdagsdessert, og kald rabarbrasuppe er fast følge som drikke til stekt makrell.

Visste du at rabarbrabladene er giftige? Fall derfor aldri for fristelsen å bruke dem i salat…

2 responses to “Rabarbratid

  1. Vi har plantet rabarbra i år, men vi får vel ikke noe ut av de før neste år tipper jeg. Det er lenge siden jeg har spist en slik grøt som du viser fram her nå, men det skal ikke bli lenge til.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..