Barndommens dessert – rødgrøt

Da jeg vokste opp var det vanlig med dessert hver søndag. Er det noe jeg ikke husker nå for tiden, er det å lage dessert hver søndag… Generasjonen før meg hadde dessert omtrent hver dag, men ikke store, ekstravagante desserter som var vanskelige å uttale navnet på. Neida, det gikk i kompotter og fruktgrøter, hermetiserte bær og frukter. Og det var snakk om litt, ikke en svær tallerken eller to.

For litt siden leste jeg at de såkalte slankeguruene faktisk anbefaler å avslutte middagen med bittelitt søtt, for å dempe suget som kommer utover kvelden… Så hvorfor ikke slå et lite slag for de gamle hverdagsdessertene, hvor rødgrøt er en av dem. Eller saftgrøt som det også kalles.

Det er vel noe av det enkleste å lage, og dette trenger du:

 •  3 dl hjemmelaget solbærsaft (eller annen saft)
 • 2 dl Tropicana eplejuice
 • 3 dl vann
 • 4 ss potetmel
 • evt sukker

Min solbærsaft har et blandingsforhold på ca 1:3, så ta høyde for det om du bruker annen saft. Bland alt  i en gryte, smak evt til med litt sukker. Kok opp mens du rører. Ikke la det koke, da blir grøten seig.

Hell rødgrøten i en skål og sett den til avkjøling. Tidligere het det seg alltid at en skulle strø sukker over dne varme grøten for å unngå snerk. Jeg har prøvd både med og uten sukker, og hverken ser eller kjenner noen forskjell. Så da blir det nok litt smak og behag.

Serveres avkjølt med melk, fløte eller fløtemelk. Og for de som liker at det knaser – perlesukker til å strø på…

For de av dere som ikke vil eller kan ha sukker, prøv gjerne med sukkerfri saft og jevn den med johannesbrødkjernemel. Det har jeg ikke testet ut, så gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver…

6 responses to “Barndommens dessert – rødgrøt

 1. Kjempekoselig at du gir liv til de gamle dessertoppskriftene. Jeg kan også huske at mormor ofte lagde rødgrøt når vi kom på besøk. Den var som oftest lagd på hjemmelaget ripsbærsaft – Namnam – Nydelig god. Oppskrifta di er vel verdt å prøve =)

 2. Ååååååååå, rødgrøten husker jeg! Min mor og begge mine bestemødre var utrolig flinke med å lage slike desserter, særlig til søndagsmiddagene. Der var det alltid mye gode, hjemmelagede desserter, som: Rødgrøt, polentapudding, ulike søtsupper, rababragrøt/suppe, semulegrynsgrøt og ja alskens andre nydelige desserter. Så dette innlegget ditt tok meg tilbake til barndommen. Min mor lager forresten disse ennå og når vi er der om sommeren får vi alltid servert en eller annen form for pudding eller suppe. Jeg har laget selv også, sist laget jeg semulegrynsgrøt..mmmm 🙂

  Ha en fin uke Anne-Lise 🙂

 3. Fantastisk
  Tusen takk for fin oppskrift, denne skal jeg prøve idag, har masse hjemmelaget saft stående som bare venter på å bli dessert ♡

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..