Sviskegrøt

En av de klassiske gamle dessertene er sviskegrøt. Og det sto ofte på bordet etter søndagsmiddagen da jeg vokste opp. Den gangen var sviskene med stein, så det gikk litt sport i å se hvem som fant flest.

Nå er sviskene uten steiner, og smaken er ikke lik. Steinene gjorde at det ble en liten bitter snert over desserten. Men leter man godt nok, kan man finne økologiske svisker med stein i bl.a velassorterte helsekostbutikker.

Sviskegrøt

Jeg har nøyd meg med vanlige svisker i desserten denne gangen. Og fremgangsmåten er temmelig enkel. Svisker kokes i vann, smakes til med sukker og jevnes med potetmel.

Javel, og hva med mengder? – spør du kanskje… Her er en liten pekepinn til 4-5 personer:

  • 250 g svisker
  • ca 2 ss sukker
  • vann
  • 2-3 ss potetmel

Ha sviskene i en gryte og fyll på vann til det dekker sviskene. Kok til sviskene er møre eller kokt i stykker, alt etter hvordan du liker det. Smak til med sukker. Det skal smake litt ekstra søtt, det blir syrligere når grøten er kald. Tilsett eventuelt mer vann dersom det er veldig tykt.

Rør ut potetmel i vann. Trekk gryten litt til side og hell potetmelsjevning i grøten i en tynn stråle mens du rører. Prøv deg fram hvor tykk du vil ha den. Sett gryten tilbake på varmen igjen og kok så vidt opp. Hell sviskegrøten i en skål og sett den til avkjøling. Strø litt sukker på overflaten så unngår du tykk og seig snerk.

Serveres kald med fløte eller fløtemelk.

Sviskegrøt

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..