Råmelkskjeks

Denne oppskriften har fulgt meg i mange år, men først nå har jeg prøvd den. Jeg fikk den opprinnelig av min svigerinne da vi begge var tidlig i tjue-årene, med andre ord for tjue år siden..

Råmelkskjeks

Råmelk er et fantastisk råstoff, og med sitt lave innhold av laktose kan også enkelte med laktoseintoleranse tåle den. Men der må hver enkelt prøve seg fram. Jeg har skrevet litt om råmelk tidligere, i mitt innlegg om råmelkspudding.  Råmelken er det første sekretet som kyrne skiller ut etter kalving, egentlig er det ikke melk i det hele tatt. Så er du heldig og har en melkebonde i din nærhet, så ikke vær redd for å be om noen liter. Kalven har faktisk ikke behov for all mengden kua har til rådighet. Råmelk er også kjempefin å fryse.

Disse kjeksene lages som jødekaker, med et dryss av sukker på midten. Men neste gang jeg lager disse, blir det uten sukkerdrysset. De smakte nemlig helt himmelsk med brunost på.

Råmelkskjeks

Dette trenger du til kjeksene:

  • 1 liter råmelk
  • 500 g smør
  • 1 kg sukker
  • 4 ss hornsalt
  • 2,5 kg siktet spelt (eller hvetemel om du foretrekker det)

Smelt smøret. Bland det tørre og ha i melk og smør. Bland godt og la deigen hvile i et kvarters tid. Kna evt inn litt mer mel. Kjevle ut på melet bord, gjerne litt tjukt,  og stikk ut runde kjeks. Deigresten etter kjevlingen knar du sammen med et nytt emne, på denne måten slipper du å sitte igjen til slutt med en ubrukelig og hard deigklump.

Pensle evt med egg og strø over sukker. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..