Råmelkspudding, kyrost eller kalvedans?

Etter å ha lest innlegget om råmelkskjeks hos [kjøkkentjeneste] fant jeg ut at jeg kunne jo legge ut min egen oppskrift på råmelkspudding, også kalt kalvedans enkelte steder.

Råmelk, eller colostrum på fagspråket, er egentlig ikke melk. Det er det første næringsrike sekret som kommer hos alle pattedyr etter en fødsel, før vanlig melk overtar. Råmelken inneholder en stor mengde proteiner og lite laktose (melkesukker). Enkelte terapeuter anbefaler råmelk som støttebehandling ved en rekke plager som f.eks intoleranser, ADHD, revmatisme, ME og autisme. Men uansett, det er et bra råstoff i matlaging. Pannekaker og vafler kan lages med råmelk, og da trenger man ikke egg.

Her er min grunnoppskrift på råmelkspudding:

 • 7,5 dl råmelk (blandet fra 1. og 2. mål, har man bare fra 1. mål, kan man blande halvt om halvt med råmelk og H-melk)
 • 2,5 dl H-melk
 • ca 4 ss sukker (kan smakes til)
 • evt litt kanel
 • evt litt vaniljepulver eller vaniljesukker hvis du bruker det

Bland alt og hell det i et dypt ildfast fat. Stekes i vannbad på 160 grader i en times tid. Prøv med en skje om puddingen er stiv.

Så kan den serveres rykende varm med sukker og kanel, og som jeg lærte av min nordnorske morfar heller jeg melk over min porsjon. Dersom det blir rester til overs, kan de brukes til pålegg.

Råmelkspudding kan også brukes kald som karamellpudding. Da glaseres formen med smeltet og brunet sukker før steking.

Her i Egersund ble det kokt såkalt «kyr-ost». Da ble råmelksblandingen kokt i gryte i vannbad på komfyren. Dette ble da avkjølt og brukt som pålegg. Å spise den varm, er visstnok min nordnorske arv…

Råmelkspudding som pålegg

12 responses to “Råmelkspudding, kyrost eller kalvedans?

 1. Hei Anne-Lise. Artig at du har skrevet om kalvedans. Jeg er delvis vokst opp på gård og har spist masse kalvedans i mitt liv. Neste gang jeg får tak i råmelk er det nettopp kalvedans som står for tur.

  Lurer også veldig på hvem du er. 🙂 Det hadde vært hyggelig med en epost, dersom du har lyst til å avsløre det. Uansett, veldig fin blogg du har, men mange spennende oppskrifter.

 2. Jeg lager aldri råmelkspudding selv, siden jeg ikke aner hvor jeg skal få tak i råmelk her i Oslo.
  Men min onklel har gård i Trøndelag så jeg spiser det ofte der. Han bruker godt med fløte i den, og den blir så utrolig god.

  • Det er vel ikke så mange gårdsbruk i Oslo nei, men få onkelen din til å fryse ned råmelk til deg. Fløte oppi, den var ny… Råmelk er som regel fet nok fra før… Tror jeg må teste ut den varianten.

 3. Kjempe bra med gamle matoppskrifter. Jeg har skrevet av kalvedans oppskrifta. Vi har fått kalv og har råmelk – så nå skal det lages råmelks pudding. Ha en fin dag.

 4. Så hyggelig at du liker oppskriftene mine.
  Dessverre kan jeg ikke sende oppskrifter direkte til deg, men siden du har registrert deg for nye innlegg, vil du få beskjed via mail når det kommer noe nytt og spennende her. Håper på forståelse for det. 🙂
  Ønsker deg også en fin dag!

 5. Dette spiste jeg ofte når jeg var hos bestemor og bestefar i Engerdal. Men også i min barndomsdal, Rendalen, har dette i alle fall tidligere vært vanlig. Er nok kanskje ikke så mange i disse dager som spiser dette der heller tror jeg.
  Vi spiste med rød saus eller med karamellsaus. Veldig godt. 🙂

 6. Frøken Anne-Lise! Mitt navn er Mara, jeg er brasiliansk og studere råmelk. Jeg gjør mitt PhD med bovint colostrum Her i Brasil og på mange steder folk har fordommer med bruk av råmelk for mennesker. Call of skitten melk, råtten eller blekksprut. Men jeg tror veldig viktig Jeg var veldig fornøyd med bloggen din. Jeg hadde hørt at innvandrere brukte en oster råmelk, og så mye mer. Jeg visste de kalte «Krost» Ingen kunne fortelle meg. Jeg ville elske å snakke mer med deg. Min email er mara.s @ brturbo.com.br Takk for hjelpen meg klemmer mara

 7. Tilbaketråkk: Rabarbrasirup til f.eks limonade | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..