Høstgryte inspirert av Andreas Viestad

Det finnes mye god mat ute i verden, men det er jo noe særegent med den norske maten. Hvertfall for oss som ikke har vokst opp med tapas, sushi og nasi goreng. Alltid gøy å prøve nye smaker, det er ikke det. Jeg var et barn av 70-tallet og husker godt søndagssteika og kjøttkakene. Misunnelsen da min venninnes foreldre hadde investert i både SodaStream og microbølgeovn. Min farfar dyrket grønnsaker i stor skala for salg, slik at vi var selvforsynt med både poteter, kålrot og gulrøtter. Jeg har både tynnet og lukt i gulrotåkeren, jeg har krøpet på kne og tatt opp poteter, én bøtte på hver side. Den ene til småpoteter som gikk til settepoteter, den andre store og fine matpoteter. Men et av de verste minnene er oppbevaringen av kålrot. Den ble lagt i haug. Det vil si at den ble lagret i en haug, dekket med gamle papirsekker med gresstorv på toppen. Slik holdt den seg hele vinteren. Det hendte selvfølgelig at en og annen råtnet, og den lukten, samt følelsen av råtten kålrabi tytende mellom fingrene – den sitter i ennå.

Denne middagsretten har jeg hentet fra Viestads bok Norsk, men jeg har kalt den høstgryte da den inneholder gode norske rotgrønnsaker. Viestad anbefaler det seigeste kjøttet du omtrent kan finne, da det tåler mer koking og ikke blir tørt og seigt. Oppskriften gjengir jeg i sin helhet, men valg av grønnsaker vil gjøre den til din egen.

Høstgryte

Nok til 6

 • 2 kg oksebibringe
 • 2 ss sennep
 • 1 kg assorterte grønnsaker (gulrot, kålrot, løk, sellerirot, knutekål, persillerot etc.)
 • evt 2 epler
 • evt poteter
 • 1 hvitløk
 • 2 ts hel pepper
 • evt 2 laurbærblader og andre urter (her brukte jeg frisk timian i tillegg)
 • 3-4 ss soyasaus
 • olivenolje
 • 2-3 dl rødvin ( jeg åpnet ikke en flaske kun for det formål, så jeg brukte eplejuice i stedet)

Varm opp komfyren til 250 grader. Gni kjøttet med sennep. Kutt grønnsaker i ujevne biter og ha grønnsaker og kjøtt i en stor gryte eller ildfast form. Brekk opp hvitløksfeddene og ha dem i gryta. Du trenger ikke fjerne hinnen utenpå. Dryss over pepper og ha i laurbær og urter. Hell over soyasaus, olivenolje og væske.

Sett gryten i ovnen og skru ned temperaturen til 100 grader. La den stå i 4-5 timer, sett på lokk etter en times tid.

Om du har poteter oppi, trenger du ikke servere det ved siden av. Selv droppet jeg poteter både oppi og ved siden av, det var mat nok til 5 voksne uten. Ikke brukte jeg bibringe heller, men annet grytekjøtt som krevde lang koking.

Høstgryte

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..