Trollkrem

Mitt første møte med trollkrem skriver seg sannsynligvis fra jeg var 4 eller 6 år. Vi var på besøk hos min mors tante og onkel i forbindelse med sommerferien hos min morfar på Gimsøya i Lofoten. Mors tante dekket opp til kaffe med bl.a en fristende rosa krem, og smaken av denne kremen var helt forferdelig. Det er det eneste jeg husker. Kremen var visstnok inni en bløtkake også, men den har jeg ingen erindring om. Smaken satte seg så sterkt i hukommelsen at jeg omtrent fikk frysninger hver gang ordet trollkrem ble nevnt.

Som voksen har jeg prøvd meg på denne desserten et par ganger, men har fortsatt synes det har smakt helt forskrekkelig. Nå, med kjærestetilskudd i familien, ble det framsatt ønske om denne desserten igjen. Jaja, tenkte jeg, man kan jo lage en liten porsjon.

Trollkrem

Tidligere har jeg laget trollkrem av tyttebærsyltetøy. Denne gangen hadde jeg kjøpt friske bær. For sikkerhets skyld sjekket jeg opp et par kokebøker angående mengdeforhold – og der var mange sprik. Arne Brimi har en oppskrift på 1/2 liter tyttebær, 2 ss sukker, litt vaniljesukker og 4 eggehviter. I Norges nasjonalretter er oppskriften på 1,5 liter tyttebær, 75 g sukker, litt vaniljesukker og en eggehvite. Min ble noe midt i mellom. Og den ble faktisk spiselig denne gangen.

Nok til 4 personer

  • 2-2,5 dl friske tyttebær
  • 2 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • 1 ts ekte vaniljesukker

Alt blandes i mikser og kjøres til et fast skum, bollen skal fint kunne snus opp-ned.Mos gjerne bærene litt med en gaffel først. Serveres nokså med en gang. Lag den gjerne rett før middag.

Dette blir ikke typisk rosa trollkrem, da må nok bærene moses fullstendig først.

Trollkrem

Navnet trollkrem skriver seg sannsynligvis fra benevnelsen trollbær som i tidligere tider ble brukt på «uspiselige» bær. Og at man på denne måten, med sukker og eggehvite, gjorde dem spiselige.

Bildene er tatt med iPhone og er ikke av topp kvalitet.

 

7 responses to “Trollkrem

  1. Jeg er vokst opp med trollkrem.. Mora mi pleide å lage en liten porsjon, og satte ved siden av nystekte sprø vafler. Ganske godt.. Men bør helst være litt søt. Er den sur så står jeg garantert over.. Men godt er det at denne gangen likte du det!

  2. Rør sukker godt i bæra først, så sukkeret blir oppløst. Pisk hviten stiv, med sakte fart først så rask. ca 5min, så tilsettes bæra, og røres godt inn. Blir mye stivere trollkrem, som ikke “skiller seg” så lett. Min favoritt på nystekte vafler, eller krumkaker 🙂

  3. Hei. Jeg lærte av en dame å ha 1 ts bakepulver og 1 ts jam frysepulver også i trollkremen (til stor porsjon), da blir kremen veldig fyldig, nesten mektig. Moro prøve noe nytt:-)

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..