Butterdeig av spelt

Heldig er den som ikke bare har en matglad mann, men en mann som er glad i å lage mat også. Gammel slakter, kokk i militæret med overskuddsbudsjett og oppvokst med hjemmelaget mat – en god match. Han jobber kun kveldsskift og nå på vinterstid er det lite å ta seg til utendørs, så da blir det litt TV-titting innimellom på dagtid. Nå sist var det Jamie Oliver som hadde fanget interessen. Og Jamie lagde butterdeig.

Min store forsakelse etter å ha kuttet ut hvetemel, er napoleonskake. Det har alltid vært min yndlingskake, og det har hendt jeg har falt for fristelsen og kjøpt et kakestykke – med påfølgende magesmerter i et par dager. Nå hadde husbonden funnet ut at han kunne lage napoleonskake fra bunnen av, det var jo så enkelt i følge Jamie. Jeg har alltid trodd det var så komplisert, derfor har jeg aldri prøvd. Bretting og kjevling, i x-antall lag. Disse lagene var visst heller ikke så nøye – ifølge Jamie. Ikke annet enn hvis du skulle opp til fagprøve. Så her er husbondens butterdeig.

 • 500 g siktet spelt
 • 500 g meierismør
 • 2,5 dl vann

Smuldre ca 1/3 av smøret i melet. Ha i vann og kna til en fast deig. Kjevle den ut på melet bakebord og skjær halve smøret som er igjen med ostehøvel. Dekk 2/3 av leiven med smør. Brett inn den delen uten smør, brett så over den siste delen – med smør. Kjevle ut og gjenta med resten av smøret. Kjevle ut en firkant og brett i tre, brett deretter i tre en gang til. Legg deigen i kjøleskap til avkjøling ca 20 minutter. Ta den ut, kjevle – brett – brett, kjevle – brett – brett. Inn i kjøleskapet igjen. Det er viktig å kjøle ned deigen underveis for at ikke smøret smelter inn i deigen. Da blir ikke butterdeigen bladete.  Gjenta kjevleprosessen 2 ganger til. Så har du klar butterdeig til terter eller småkaker. I dette tilfellet ble det til Napoleonskaker. Denne porsjonen ble delt i 4, hvorav 3 biter ble fryst ned til en senere anledning.

Napoleosnkake

Til 6 Napoleonskaker på ca 7×7 cm.

Kjevle deigen i rektangler, prikk deigen godt og stek den på 200 grader i 10-15 minutter. Kutt opp rektanglene i totalt 12 biter rett etter at du har tatt dem ut av komfyren, da er ikke deigen blitt helt sprø ennå. Avkjøl.

Butterdeig

Vaniljefyll:

 • 3 poser vaniljesaus til koking
 • 7,5 dl melk
 • 9 ss sukker
 • 3 dl kremfløte
 • 3 ts gelatinpulver (her brukes storfegelatin)

Bland vaniljesauspulver med sukker og melk i en kjele og kok opp. Avkjøl helt. Pisk fløten til krem og blan den med vaniljekremen. Løs opp gelatinen i litt kokende vann og hell den i kremen mens du pisker. Utrolig nok gikk det helt fint da husbonden insisterte på å piske for hånd. Fløte blir luftigst med håndpisking.

Fordel kremen på halvdelen av butterdeigsbitene. Legg den andre halvdelen oppå – opp-ned. Da blir de glatte og fine på toppen.

Lag melisglasur av melis, melk og romessens og stryk på toppen av kakene. Nyt.

Dette er den beste napoleonskaken jeg har spist på lenge. Så får man heller ignorere kaloriinnholdet…

Napoleonskake

6 responses to “Butterdeig av spelt

 1. Nydelig. Dette er yndlingskaka mi, men jeg har ikke spist den på noen år. Nå kan jeg ikke spise i det hele tatt. Ikke meieriprodukter i det store hele, hvete, speltmel, ting med gluten i. Tok matintoleranse test for 3 uker siden. Flink mann du har, og Jamie lager mye godt i følge programmene jeg har sett. Kos deg med kaka.

  Varm hilsen fra nord

 2. Ja, har hørt om det. Men det går bra her. Har jo masse andre ting jeg fråtser i. Fant knekkebrød uten hvetemel og gluten. Med hjemmelaget rull og pyntet med cherrytomat og agurk ble det helt nydelig måltid. Skal sjekke soyamelk, om jeg kan bruke den.

 3. Tilbaketråkk: Butterdeigsstenger/salte pinner | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..