Sukkerfri, laktosefri og glutenfri ostepai

Når man skal samles mange til festlige lag, som bursdager og nå snart 17.mai-feiring, er det mange som får en utfordring med maten. Noen tåler ikke melk, andre tåler ikke gluten, mens andre igjen enten har diabetes eller har valgt et lavkarbo-kosthold. Skal man da lage mye forskjellig, skal man be gjestene ta med egen mat – eller tar man heller utfordringen på strak arm og lager noe alle kan spise. Vel, jeg er ikke den som driver spesialforpleining til hver enkelt. Da legger jeg heller hodet i bløt og tenker ut noe som kan spises av alle. Her i familien er litt av hvert av «dietter» etterhvert, dermed prøver jeg og tilrettelegge slik at jeg slipper å hviske diskret om hva som kan spises av hvem. Alle kan da spise alt.

Ostepai

Denne ostekaken har jeg tatt utgangspunkt i min gode gamle amerikanske ostekake. Nå som Tine har kommet med laktosefri kremost er det så mye lettere – men det går selvsagt også an å bruke Tofutti soyakremost. Kaken er omtrent sukkerfri, det er bare ørlite fra kjeksen i bunnen. En diabetiker kan dermed trygt spise denne kaken. En person på ketogen diett bør kanskje være litt forsiktig da det er litt karbohydrater i kjeksen. Likevel forsvinnende lite totalt.

IngredienserDette trenger du til en paiform på ca 27 cm i diameter:

 • 1,5 pakke (ca 225 g) Semper havredigestive (gluten og laktosefri)
 • 7 ss smeltet cocosa pure eller melkefri margarin
 • 1/2 ss Sunkost Sweet Stevia

Smuldre kjeksen, enten i food prosessor eller i en plastpose med kjevle. Bland inn stevia og rør inn fettet til slutt. Klem kjeksmassen ut i en smurt paiform, opetter kantene også. Stekes midt i ovnen i 10 minutter på 200 grader. Lag fyllet mens bunnen avkjøles.

 • 500 g Tine laktosefri kremost
 • 1 dl sweet stevia
 • 3 eg
 • 1/2 ts malt vanilje eller 3/4 ts vaniljeekstrakt
 • 1 beger laktosefri rømme + 1 ss sweet stevia

Rør kremosten godt sammen med stevia. Ha i egg og vanilje og bland godt sammen. Hell ostemassen i paiskallet og stek midt i ovnen på 175 grader i ca 30 minutter, eller til ostemassen har satt seg. Rør sammen rømme og stevia og hell det over paien og stek ytterligere 8-12 minutter til rømmen er fast. Det tar lenger tid med lettrømme enn det gjør med seterrømme. Beklageligvis har Tine bare laktosefri lettrømme. Avkjøl paien på rist og sett den i kjøleskap over natten. Pynt gjerne med noen friske bær ved servering.

Ostepai

9 responses to “Sukkerfri, laktosefri og glutenfri ostepai

 1. Tilbaketråkk: Sukkerfri, laktosefri og glutenfri ostepai | Blopp.no·

 2. Denne ser utrolig delikat ut! Men i år hos meg blir det iskake til 17 mai, den slipper jeg å spise og har en god unnskyldning for å slippe. Er det hvete i den kjeksen? Kanskje man skulle ha laget den for å se om man tålte den?

  Ha fin 17 mai sammen med dine!

  Varm klem fra nord

  • Nei kjeksen er uten hvete. Hos meg finner du ingen hvetebaserte produkter, dermed er du trygg på oppskriftene her i fra. 🙂
   Men du kan også bruke f.eks mandler og havregryn som du rister litt i pannen før du blander med fett og bruker som bunn.
   Ha en fin 17.mai du/dere også! Her blir visst surt og kaldt vær – som det pleier…
   Klem fra sør.

 3. Ok, er så intolerant på hvete, gluten, eggehvite, alt av meieriprodukter, hasselnøtter og mandler. Men får undersøke hva Alpro har noe som kanskje kan brukes som erstatning. Altså finne smarte løsninger Det er slitsomt og vekta har rast ned siden i januar fordi jeg har vært så dårlig. Var jo spesielt den kremosten, det er meieriprodukt selv om den er laktosefri. Reagerer spontant på det. Huff.

  Trasig om været skal bli dårlig. Vet ikke hvordan den blir her. Tar det som det kommer.

  Klem

 4. Tilbaketråkk: Intervju med Anne-Lise Svanes | Kulinarisk blogg·

 5. Tilbaketråkk: Intervju med Anne-Lise Svanes·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..