Sukkerfri og glutenfri Kvæfjordkake

Denne kaken kalles også Verdens beste, kanskje ikke uten grunn. Og utrolig nok har jeg bare laget den én gang tidligere, for mange år siden. Husker jeg kavet veldig med å få bre ut deigen i langpannen. Sikkert derfor den ikke har blitt laget flere ganger, selv om jeg syns den er helt fantastisk.

Verdens beste

Denne varianten er både sukkerfri og glutenfri. Den kan også lages melkefri ved å bytte ut smør og fløte med laktosefrie varianter. Oppskriften har jeg funnet hos Funksjonell Mat, men jeg har byttet ut sukrin med Bjørkesøt/xylitol.

Oppskriften passer i en form på ca 20×30, selv om det ble en hel haug med marengsmasse på toppen. Ikke få panikk av den grunn, den faller litt sammen etter steking. Den vil heller ikke kjennes sprø ut med en gang, men la kaken stå til dagen etter – da har marenstoppen tørket og blitt hard.

Bunn:

 • 100 g smør (eller laktosefri margarin)
 • 100 g Bjørkesøt/xylitol
 • 4 eggeplommer
 • 1 dl kokosmel
 • 1/2-1 dl fløte (prøv deg fram, det skal være litt konsistens på deigen. Bruk evt laktosefri fløte)
 • 1 ts bakepulver

Marengs:

 • 4 eggehviter
 • 180 g Bjørkesøt/xylitol(evt  Sukrinmelis/vanlig Sukrin)
 • Noen få dråper eddik
 • 50 g hakkede/skivede mandler

Begynn med å kle en liten langpanne med bakepapir. Rør smør og søtning luftig, tilsett eggeplommene en av gangen. Rør inn kokosmel og bakepulver. Fordel røren raskt utover i formen. Dette kan være litt vanskelig i og med at røra blir seig og fast av kokosmelet. Et godt tips kan være å bruke en smørkniv eller en stor skje dyppet i vann til å bre røra utover med.

Pisk eggehvitene nesten stive, bland deretter inn søtning og eddik. Alt piskes deretter helt stivt til marengs.
Ha marengsmassen over deigen og strø over mandler.

Stek midt i ovnen i 30 til 40 min på 175 grader. Ikke åpne døren før du har stekt 30 min. Dersom marengsen begynner å bli brun, kan man legge over et bakepapir.
Etter endt steketid slås temperaturen i ovnen av, men la kaken stå i ovnen til den har temperert seg litt.Ta ut og avkjøl.

Ved servering deles kaken i to og legges sammen med vaniljekrem i mellom:

 • 1,25 dl kremfløte (eller laktosefri kremfløte)
 • 4 eggeplommer
 • 1 ts vaniljepulver
 • 20 g tagatesse (kjøpes i Sunkostbutikker)

Bland alt i en liten gryte og varm opp på svak varme til kremen tykner. Ikke la den koke og rør hele tiden. Avkjøl kremen helt i kjøleskap før du blander den med pisket krem av 1,25 dl kremfløte/laktosefri fløte.

One response to “Sukkerfri og glutenfri Kvæfjordkake

 1. Man kaller den kaka for Kræsj, og Lyn og torden også! Hi, hi.. Jeg har bakt den mange ganger, men gikk over til mindre langpanne og da gikk det mye bedre. xylitol styrer jeg unna siden det gir en mye luft i magen om man har irritabel tarm. Det finnes sikkert andre søtningsmidler som kan brukes. Men denne her varianten din høres veldig god ut.

  God påske til deg og dine!

  Klem fra nord

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..