Spiralloff bakt med speltmel

Alle har vel stiftet bekjentskap med spiralloffen, tørt brød under godt pålegg. Smørbrød servert i mer eller mindre festlige anledninger. Slike anledninger har jeg skyflet brødet til side og heller spist pålegget. Har min mann vært ekstra sulten har han lagt mitt brødstykke under sitt eget. Ved enkelte anledninger har man stått for matservering selv, og da er det veldig greit å bake loffen selv. Som f.eks til reker og majones – da hører loffen med.

Spiralloff

Selvsagt kan man bake vanlig loff, men det er noe eget med runde brødskiver. Og hvem husker vel ikke geléskivene som ble servert i barneselskapene på 70- og 80-tallet. Oppskriften min er fra 90-tallet en gang og jeg mistenker den kommer fra min svigermor.

Ingredienser til 1 loff.

  • 3/4 dl melk
  • 3/4 dl varmt vann
  • 25 g gjær
  • 1 lite egg
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1 ts olje
  • ca 350 g siktet spelt

Smuldre gjær i fingervarm væske og la det stå litt. Arbeid inn resten til en smidig deig og forhev i 45 minutter. Form til et brød og legg det i den ene halvdelen av spiralformen. Heves i 20-30 minutter før den andre halvdelen av formen legges over og settes fast med klips.

Stekes nederst i komfyren ved 220 grader i ca 20 minutter. Steketiden kan avhenge litt av hva slags former du har. Selv har jeg elokserte (gule) former og de gir et raskere resultat. Avkjøl litt i formen før de hvelves ut og får avkjøle på rist under et klede.

2 responses to “Spiralloff bakt med speltmel

  1. Tilbaketråkk: Hurra for svigermor! | Smakebiten·

  2. Tilbaketråkk: Ha en fin 17.mai | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..