Må jo prøve no-knead brød jeg også

Etter å ha lest utallige varianter av no-kneadbread hos Mat på bordet fant jeg ut at jeg ville teste ut denne metoden å bake på. Nå har jeg bakt brød i mange, mange år, men har aldri testet ut langtidsheving. Det har jeg liksom ikke hatt tid til…

Men langtidsheving med liten mengde gjær, er jo egentlig en bedre måte å nyttegjøre seg næringsstoffene i kornet. Mineralene i kornet blir mer lettfordøyelige med langtidsheving. Kortere heving enn 8 timer gjør at mineralene vil være delvis bundet til fytinsyren i melet og blir ikke tatt opp like godt i fordøyelsen.

No-kneadmetoden er også ypperlig om man vil bake med ur-kornsorter som spelt, emmer, enkorn og kamut. Alle disse er kornsorter som ikke skal knas go bearbeides på lik linje med hvete. Og har du aldri prøvd denne måten å bake på, får du veldig god veiledning ved å se på videoen til Mat på bordet.

Jeg gjorde det veldig enkelt med baksten. Ferdig speltmix fra Helios gir et grovt og sundt brød, og 1 kg gir to brød. Brødmixen ble blandet med 7 dl vann, 2 ss honning, 1/2 ts tørrgjær og 1 ts salt. Deigen satte jeg om kvelden i 21-tiden og lot den stå til formiddagen etter.

Ferdig hevet deig ble veltet over på et bakepapir jeg hadde melet med byggemel, og skyflet den sammen noen ganger.

Jeg liker avlange brød, så jeg brukte vanlige halvannenliters brødformer. I stedet for å kle dem med bakepapir, gjorde jeg som jeg pleier og smurte formene. De ble i tillegg strødd med byggmel.

Deigen ble tømt oppi formene og satt til heving i 2 timer.

Etter hevingen la jeg aluminiumsfolie over formene før jeg satte dem nederst i komfyren på 250 grader.

Slik sto de en halvtimes tid før jeg tok av folien og senket temperaturen til 200 grader. Så fikk brødene stå et snaut kvarter til.

Brødene ble satt på rist til avkjøling, men de første skivene ble skåret nesten umiddelbart. Et saftig og godt brød, og det ble ikke tørt slik speltbrød har en tendens til å bli…

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..