Nybakt brød til kveldsmaten

Tenk om det hadde vært mulig å formidle lukt via bloggen… Akkurat nå brer det seg en duft av nybakt grovbrød i huset, brødene er ennå glovarme mens jeg skriver dette. Brødskuffen var omtrent tom i morges, så i stedet for å kjøpe brød på vei hjem fra jobb satte jeg en brøddeig i stedet etter middagen. Jeg har et lite lager av mel i fryseboksen. Ja du leste riktig – i fryseboksen. Som mange kanskje har fått med seg, jobber jeg i en helsekostbutikk, og det hender vi har mel og kornvarer som går ut på dato. I stedet for å kaste det, tar jeg det hjem og legger det i frysa. Der holder det seg helt fint. Og om jeg glemmer å ta det opp på forhånd, har det ingenting å si. Deigen tar bare ørlite grann lenger heving. Utgangspunktet her var en kilo med Helios spelt brødmix. Og med litt ekstra ingredienser ble det tre brød i halvannen liters brødformer.

  • 3 dl eplejuice
  • 7 dl vann
  • 50 g gjær
  • 3 ts salt
  • 1 kg spelt brødmix (denne finnes dessverre ikke lenger, men bytt ut med fin sammalt spelt eller grov sammalt og siktet)
  • 5 dl store havregryn (fra Helios)
  • 2,5 dl Helios speltkli (også fra fryselageret…)
  • ca 4 dl fin spelt

Løs gjæren i lunkent vann og juice. Ha i salt og pakken med speltmix. Mål opp og ha i havre og kli og bland godt på lav hastighet på kjøkkenmaskinen. Husk at spelt ikke skal bearbeides for mye. Tilsett deretter fin spelt til en litt fast deig, litt klebrig men som slipper bakebollen. Hev godt opp. Ha deigepå benken og del den i tre. Ikke kna! Trykk hvert emne flatt og rull stramt sammen.  Legg i smurte former og sett til etterheving under et klede i ca 45 minutter, eller til brødene står like over kanten på formene. Stek brødene på rist nederst i komfyren på 200 grader i 40-45 minutter. Avkjøl på rist.

Mmm… Nybakt, varmt brød…

4 responses to “Nybakt brød til kveldsmaten

    • Brødmixen er dessverre ute av produksjon, men den inneholdt en blanding av sammalt og siktet spelt. Lurer på om det også var litt rug/bygg i den også… Bytt den gjerne ut med fin sammalt spelt. 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..