Første prøvesmaking av egenprodusert vin

I fjor sommer satte jeg rundt 25 liter solbærvin. Da oktober kom var den utgjæret, og siden har den omtrent blitt glemt. Og når det gjelder vin, er det igrunnen ikke så dumt. Nå fikk jeg endelig somlet meg til å sjekke den. Sol, sommer og grill – da passer det med litt rødt i glasset av og til.

Jeg brukte en såkalt mostvekt for å lese av en såkalt oechsle-verdi. Det er en verdi som viser hvor søt en vin er. Min vin viste nå en verdi på ca -6, noe som er vel tørt for min gane.

Det fine med denne skalaen er at man kan regne seg fram til ca sukkermengde som bør tilsettes, så slipper man å slumpe aldeles. 2,5 gram sukker pr gradstrek pr liter vin er et utgangspunkt. Dermed var det bare å regne ut hvor mye sukker som skulle tilsettes når jeg ville ha en oechsle i underkant av 10. Sukker ble tilsatt i en halvliter i første omgang til prøvesmaking.

Smaken var fin, og sukkermengden ble også godkjent av min bedre halvdel. Det var en liten snert av ettersmak, men den regner jeg med vil forsvinne etter at jeg har «renset» vinen med Vivatap. Vivatap er små poser med korallsand som fjerner avfallsstoffer i vinen. Fin å ha med seg om du er av dem som får hodepine av rødvin… Slipp en pose i flasken, la stå noen minutter og nyt med god samvittighet. Posen trenger ikke fjernes.

Senere vil vinen bli omtappet og tilsatt tilsvarende mengde sukker, den må bare få roet seg ned etter at jeg løftet dunken oppå en krakk.

Skål!

4 responses to “Første prøvesmaking av egenprodusert vin

  1. Vant med en far som lager vin av alt mulig 🙂
    Men du, glasset er så fint. Hvor er det fra?

    • Har han prøvd å lage tomatvin? Det har min far laget, og den ble nydelig…
      Glasset aner jeg ikke hva er slags fabrikant. Det er et av seks som jeg fikk i gave sammen med tilhørende karaffel for mange år siden. Og jeg piller alltid av klistremerkene som står på glassene…

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..