Sommerlig pai med bringebær

Pai med vaniljekrem og friske bær er sommerkake. Paiskallet kan stekes i god tid i forveien, og vaniljekremen kan kjøpes ferdig. Har du bær i hagen i tillegg er det fort gjort å imponere om du får gjester på sparket.

Pai

Som regel når jeg har lagd pai har det meste skjedd uten å ha planlagt så mye, men denne gangen fikk jeg laget paideigen på forhånd slik at den fikk sin hviletid før kjevling og steking. Tydeligvis er ikke denne hvilingen bare tull, denne gangen fikk jeg til og med løs papiret med erter som ble brukt for å holde bunnen på plass under stekingen.

Paideig:

  • 4 dl speltmel
  • 150 g smør
  • 4-5 ss iskaldt vann

Før brukte jeg alltid foodprossessor til å kjøre sammen deigen med, men jeg har aldri vært fornøyd med resultatet. Denne gangen brukte jeg mikser med mørdeigsvisper og fikk en fin deig.

Hvordan du enn velger å gjøre det, så skal smør og mel smuldres til en grynete masse, deretter tilsettes vann til det klumper seg til en deig. Legg deigen i en plastpose, klapp den flat og legg den i kjøleskap minst 4 timer (eller over natten).

Kjevle ut deigen og bre den ut i en paiform eller kakeform med løs bunn. Denne deigen rekker til en paiform på 27 cm, Kakeform litt mindre omm du vil ha høyere kanter. Denne paien har jeg brukt en 22 form på, og resten av deigen havnet i fryseboksen. Sett formen i kjøleskap en halvtime.

Dekk formen med matpapir og strø i erter. Dette er for å hindre deigen i å blåse seg opp og kantene sige under stekingen. Stek paien i 10-15 minutter på 225 grader med ertene i. Ta ut paien og fjern erter og papir, og stek ytterligere 5-7 minutter til paiskallet er fint gyllent. Avkjøl.

Vaniljekrem:

  • 4 eggeplommer
  • 1 dl sukrin/xylitol (eller sukker)
  • 1 dl kremfløte
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • 100 g smør

___________________________

  • 2 dl kremfløte

Bland alt utenom smøret i en gryte. Varm sakte opp til kokepunktet mens du rører hele tiden, til kremen tykner. Ikke la kremen koke, da ender du opp med en grynete og ubrukelig masse (jeg har prøvd.. Trekk gryten til side og rør inn smørterninger. Avkjøl kremen helt og rør inn pisket kremfløte

Hell vaniljekremen oppi paiskallet og legg på raust med bringebær og/eller evt andre bær. Blåbærene mine har så vidt begynt å modnes nå, bringebærene må jeg i butikken for å få tak i… Sikt gjerne over litt melis eller sukrinmelis og pynt med litt grønt, sitronmelisse eller som her: steviablader

Paiskall

One response to “Sommerlig pai med bringebær

  1. Tilbaketråkk: Skolebollens dag | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..