Plommegrøt, ny vri på gammel klassiker

Plommegrøt er en klassisk dessert når det er tilgang på plommer. Denne desserten har jeg laget hver høst siden barna var små, men har ennå ikke funnet den i noen av de moderne kokebøkene mine. Kun i dem som er skrevet med gotisk skrift eller Schønberg-Erken fra 1935. Tidligere år har jeg også frosset ned plommer med tanke på dessert utover vinteren, men nå har jeg dessverre ikke store plommetrær lenger.

Plommer har lavt innhold av karbohydrater og med enkle triks kan man servere denne til både diabetikere og de på et kosthold med lite karbohydrater. I tillegg har den også lavt kaloriinnhold slik at man kan meske seg med plommer i sesongen. Enkelte må være litt forsiktige da det kan gi uønsket utslag på fordøyelsen. Selv kan jeg spise store mengder uten problemer..

Plommegrøt

Denne plommegrøten har jeg prøvd meg fram med en blanding av sukker og steviosapulver som søtning. Med alle typer av fruktgrøt kan man ikke oppgi en gitt mengde sukker/søtning da søtheten på frukten vil variere fra gang til gang. Og her i heimen er det slik at uansett hvor søt fruktgrøten er, så er det viktig at det knaser av sukker når den spises. Helst skal det strøs perlesukker over når den skal spises.

Til 5-6 porsjoner trengs:

 • 1 liter plommer der steinen er fjernet
 • 1/2 liter vann
 • 1 kanelstang
 • 1 ts malt vanilje
 • 3 måleskjeer steviosa
 • 4 ss sukker
 • 4 ss potetmel utrørt i litt vann

Kok plommer med vann, kanel, vanilje og søtning. Her må du smake deg fram, og du kan bruke bare steviosa eller bare sukker. La det småkoke til plommene går i stykker. Evt kan du fjerne noe av skallet som løsner fra plommene.

Når plommene er kokt i stykker, fjernes kanelstangen. Trekk gryten til side og rør inn potetmelsjevning i en tynn stråle mens du rører Sett gryten tilbake på varmen og kok så vidt opp. Helles over i en serveringsskål eller i porsjonsskåler. Strø evt over litt sukker for å hindre snerk. Avkjøl.

Serveres kald med melk eller fløte.

Vil du ha mer lavkarbovariant bytter du ut potetmel med johannesbrødkjernemel, men da bare en teskje eller to.

6 responses to “Plommegrøt, ny vri på gammel klassiker

  • Dette er en egen måleskje som følger med boksen med steviosapulver. Jeg målte for sikkerhets skyld og det går 3 måleskjeer på 1 ml. Steviosapulveret er 300 ganger søtere enn sukker, så om du har et annet steviaprodukt må du sjekke søtheten og regne deg fram hvor mye du skal tilsette. 🙂

 1. Dette var gammelt, fra 2013. Hvor er aktiviteten hen i dag?

  I går var vi på Eplegården søndre Hurum gjennom tunnellen. Der er de dyktige, og vi kunne drøfte alle varene og sortene, og jeg har selv satset på villkrysninger til sammenligning.

  I min kones tyske kokebøker står det at eplemosen eller grøten kan justeres med sitron, vanilje , og kanel. Da vet de ikke hva epler er. Man må smake seg frem og det må være choisest. Høyt henger de og sure er de. Men de ekte og beste cider og mat- epler skal ha høyde, spenst, friskhet, syrlighet, sødme, saftighet, garvesyre og motstand.

  Citron er helt unødig og gjelder kun for slappe import og industriepler. Vanilje aroma skal de også ha selv og den skal ikke ødelegges. Kanel er udmerket men det er bark, garvesyre. De virkelig “sterke” sortene med et heldig innslag av malus sylvestris pleier også å ha litt av det. Vent med å justere og sukre for mye i alle fall, til man har grøten på bordet.

  Og så er det et faktum at plommer og epler tilsammenj ofte er en fulltreffer, kanel er no0e man også bare skal ha for hånden og vente med, og så er det melk. Epler og melk er en ypperlig smakskombinasjon.

  Vi har vært så heldig noen ganger at både saft og grøt har et innslag eller en dash av bitter mandel. Da skal man merke seg hvilken sort det var. Det er De Luxe.

  Vi fant i år at pisket krem irørt plommesyltetøy og frosset…. går multekrem en høy gang.

  Jeg nevnte på Hurum at Transparent er en obskur sort, “glassepler” er villkrysninger av samme. Men også de kan være aldeles ypperlig om man snapper demj i rette øyeblikk. Skvisa transparent, som får stå og godgjøre seg i ei mugge på kjøkkenbenken, blir bare bedre og bedre, og når den akkurat har bobla fra seg så er den uslåelig. Den forfrisker deg best.

  “Det gjelder alle sortene, det!” repliserte han

  Det får styrke som lettøl og må pjalles hurtigst noveau, og har ikke styrke nok til å utstå lengre lagring.

  “skvip” er det norske ordet for det tilsvarende øl som høver mer i arbeidstida, og som forfrisker deg best. For Cider må det inndampes i bryggepanne just som lands- øl før det bobles, for å bli prima. Og sukring er der juks.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..