Plommegrøt, ny vri på gammel klassiker

Plommegrøt er en klassisk dessert når det er tilgang på plommer. Denne desserten har jeg laget hver høst siden barna var små, men har ennå ikke funnet den i noen av de moderne kokebøkene mine. Kun i dem som er skrevet med gotisk skrift eller Schønberg-Erken fra 1935. Tidligere år har jeg også frosset ned plommer med tanke på dessert utover vinteren, men nå har jeg dessverre ikke store plommetrær lenger.

Plommer har lavt innhold av karbohydrater og med enkle triks kan man servere denne til både diabetikere og de på et kosthold med lite karbohydrater. I tillegg har den også lavt kaloriinnhold slik at man kan meske seg med plommer i sesongen. Enkelte må være litt forsiktige da det kan gi uønsket utslag på fordøyelsen. Selv kan jeg spise store mengder uten problemer..

Plommegrøt

Denne plommegrøten har jeg prøvd meg fram med en blanding av sukker og steviosapulver som søtning. Med alle typer av fruktgrøt kan man ikke oppgi en gitt mengde sukker/søtning da søtheten på frukten vil variere fra gang til gang. Og her i heimen er det slik at uansett hvor søt fruktgrøten er, så er det viktig at det knaser av sukker når den spises. Helst skal det strøs perlesukker over når den skal spises.

Til 5-6 porsjoner trengs:

  • 1 liter plommer der steinen er fjernet
  • 1/2 liter vann
  • 1 kanelstang
  • 1 ts malt vanilje
  • 3 måleskjeer steviosa
  • 4 ss sukker
  • 4 ss potetmel utrørt i litt vann

Kok plommer med vann, kanel, vanilje og søtning. Her må du smake deg fram, og du kan bruke bare steviosa eller bare sukker. La det småkoke til plommene går i stykker. Evt kan du fjerne noe av skallet som løsner fra plommene.

Når plommene er kokt i stykker, fjernes kanelstangen. Trekk gryten til side og rør inn potetmelsjevning i en tynn stråle mens du rører Sett gryten tilbake på varmen og kok så vidt opp. Helles over i en serveringsskål eller i porsjonsskåler. Strø evt over litt sukker for å hindre snerk. Avkjøl.

Serveres kald med melk eller fløte.

Vil du ha mer lavkarbovariant bytter du ut potetmel med johannesbrødkjernemel, men da bare en teskje eller to.

5 responses to “Plommegrøt, ny vri på gammel klassiker

    • Dette er en egen måleskje som følger med boksen med steviosapulver. Jeg målte for sikkerhets skyld og det går 3 måleskjeer på 1 ml. Steviosapulveret er 300 ganger søtere enn sukker, så om du har et annet steviaprodukt må du sjekke søtheten og regne deg fram hvor mye du skal tilsette. 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..