Espressomuffins med ostetopping

Her i heimen har vi inngått et kompromiss etter mine mange rare og mer eller mindre vellykkede forsøk på sunnere kaker. Søndag er kakedag, slik som vi vokste opp med. Og da skal kaken bakes på ordentlig måte, med sukker, mel, smør og egg. Kaker skal ikke spises hver dag, og jeg ser derfor med forundring på diverse sunnhetsblogger som har ostekake til frokost, sjokoladekake til lunsj og gjerne et pannekaketårn til kveldsmat. Greit nok, det er såkalte proteinkaker dette, men likevel syns jeg det gjør noe med helhetsinntrykket. Kake skal ikke være hverdagsmat, syns jeg da. Men jeg baker litt såkalte sunne varianter i ukedagene, slik at man kan nyte sin kaffe med litt å bite i som ikke nødvendigvis er et knekkebrød. Og jeg bruker nesten alltid litt Fiberfin samme hva jeg lager, endog i sauser og supper.

Espressomuffins

Disse muffinsene er hentet fra boken Muffins, utgitt av Cacas. Oppskriften gir 12 stk. Orginaloppskriften bruker hvetemel, jeg har bakt dem med speltmel.

 • 60 g siktet spelt
 • 70 g maisenna
 • 1 ss Fiberfin
 • 2 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron
 • 75 g sukker
 • en klype salt
 • 2 egg
 • 100 g smeltet smør
 • 75 ml espresso eller sterk kaffe

Topping:

 • 200 g temperert kremost (Philadelphia)
 • 1 ss crème fraiche (eller rømme)
 • 1 ss vaniljesukker
 • 3 ss melis

Alle ingrediensene til muffinsene blandes til en jevn røre. Her trenger du ikke røre smør og sukker eller piske eggedosis. Veldig enkelt. Fyll røren i 12 muffinsformer som du har satt i et muffinsbrett. Ikke fyll dem mer enn 3/4 fulle, ha heller en form eller to ekstra om du ikke har samme størrelse som Cacasformene.

Stek muffinsene på 180 grader midt i ovnen i ca 20 minutter – eller til de får en gyllen farge.

Imens blander du sammen toppingen til en glatt masse. Fordel toppingen på de varme muffinsene og stek dem i ca 10 minutter til. Avkjøles på rist. Sikt evt over litt kakaopulver eller cappuccinokrydder ved servering. Muffinsene går fint an å fryse.

Espressomuffins

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..