Bestemors melboller

Min bestemor på morssiden døde da jeg var 6 år gammel. Jeg husker henne så vidt – hun i Lofoten og jeg i Egersund. Et vagt minne av svartkomfyren og formaninger om at den var varm. Jeg fikk sitte på benken eller en krakk ved siden av. Fascinert over ringene hun løftet av komfyrtoppen. Jeg må ha vært 4 år da, vi reiste ikke nordover hvert år. 4 år var jeg i 1974.

Jeg kan ikke huske å ha spist melbollene nordpå, men mor hadde oppskriften og minnene med seg sørover. Minner om sin mor som lagde disse bollene og kokte dem i kraften etter at lammerullen var kokt. Spist med sirup i en tid ingen hadde hørt om raske eller langsomme karbohydrater. Mor lagde disse bollene en og annen gang under oppveksten min, sannsynligvis på samme måte som sin mor. Kokte dem i kraften etter at lammerullen var kokt. Servert som kveldsmat.

Melboller

Merkelig nok har jeg gode minner om disse klumpene, men har aldri laget dem selv. Ikke før nå. Trolig har jeg innbilt meg at de var særs kompliserte å lage, hvilket de jo slett ikke er. «Du blander bare byggmel, vann og salt» – sa min mor da jeg spurte. Ok, ikke verre. Men lammerull har jeg da ikke laget, men en rest kjøttsuppe utgjorde kraften til å trekke bollene i. Med endel ekstra salt ble det helt ypperlig kraft. Og vil du prøve mitt matminne, er min framgangsmåte slik:

  • 500 g byggmel
  • 1/2 ts salt
  • ca 4,5 dl vann

Bland mel og salt med vann til en fast masse som kan formes til boller. Ikke ha alt vannet i på en gang, spe litt om gangen mot slutten. Kok opp kraft og form boller med en fuktet spiseskje mot fuktig håndflate som slippes oppi kraften. La dem trekke til de flyter opp, 15-20 minutter. Serveres varme med sirup på. Vil du ha litt bedre samvittighet kan du bruke agavesirup som gir en lavere belastning på blodsukkeret. Byggmel har også lav glykemisk belastning, samt en rekke andre helsefordeler som du kan lese om her: Bygg – det nye helsekornet

Dersom du har andre varianter av slike boller, legg gjerne igjen en kommentar.

Melboller

5 responses to “Bestemors melboller

  1. Tilbaketråkk: Bestemors melboller | Blopp.no·

  2. Dette husker jeg min mor laget da jeg voks opp (hun døde i -74), men når jeg har spurt andre, bl.a hennes søster, så har de kommet med oppskrift på melboller med egg…. og det var jeg helt sikker på det ikke var. I dag hadde jeg supperester, brukte raspeballmel og laga melboller, for jeg var ikke sikker på blandingsforholdet. Det fungerte godt det, men så kom jeg på å søke på nett og da kom bloggen din opp, med oppskrift 🙂 Den skal nå skrives ned, tusen takk 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..