Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt var en fransk skuespillerinne, sannsynligvis født utenfor ekteskap siden hun oppga sin onkel som far. Hun regnes som en av de største skuespillerinnene på 1800-tallet, men var også involvert i billedkunst og skulptur. Hun var døpt Sara-Marie-Henriette Rosine Bernardt, men la senere til en H i både for- og etternavn. Fødselsdatoen er ikke kjent, hun ble døpt ca 12 år gammel  i 1857. En fødselsattest laget da hun var 12 år er ikke troverdig som kilde til fødselsår. Hun døde i 1923 og er gravlagt i Paris. Vil du vite mer om denne damen, kan du lese på bl.a Wikipedia. Kakene hun har gitt navn til skal du derimot få oppskriften på her.

Min «svigerdatter» hadde et ønske om Sarah Bernhardt-kaker til jul, og med dem er jeg totalt oppe i 13 sorter i år. Det kom ikke på tale å fjerne noen sorter, mine sønner har sterke meninger og alle har sine favoritter. Jeg hadde ingen oppskrift, så disse ble det rett og slett googlet litt rundt etter. Etter å ha sett mange varianter, fant jeg ut at jeg kunne gjøre det enkelt med selve makronene og bruke råmarsipan. Min mor pleier nemlig alltid å kjøpe med et kilo råmarsipan fra Danmark til meg når hun og far er på sin årlige juletur. Til meg som ikke liker marsipan… Men denne inneholder 63 % mandler og er fin å bake med.

Sarah Bernhardt

Toppingen har jeg lånt oppskrift til hos Det søte liv, og den er laget med melkefri margarin pga laktoseintoleranse, selv om jeg egentlig er margarinmotstander..

Her er min variant, som gir ca 40 små kaker.

Makroner

 • ca 400 g råmarsipan
 • 2 eggehviter
 • litt vann

Trøffelkrem

 • 150 g smør
 • 1,5 dl melis
 • 2 eggeplommer
 • 2 ts råkakao (eller vanlig kakao)
 • 2 ss vann (vannet gjør kremen luftigere)

Glasur

 • 200 g melkefri sjokolade
 • 2 ss Cocosa

Pisk eggehvitene lett sammen med en gaffel. Bruk hendene og bland dem med marsipanen. Ha i litt vann til du får en masse som lar seg sprøyte ut, og sprøyt ut små makroner på en stekebrett (på størrelse med en femkrone). Stek makronene på 200 grader ca 10 minutter. Avkjøl helt.

Pisk margarin og melis lyst og luftig. Tilsett eggeplommer, kakao og vann. Pass på at alle ingredienser har samme temperatur, ellers kan kremen skille seg. Sprøyt ut krem i topper på makronene eller bruk en spatel og smør den på som topper. Sett kakene i fryseren til de er helt frosne.

Smelt sjokolade og fett, pass på så det ikke blir alt for tyntflytende – da renner den lettere av trøffelkremen selv om den er frossen. Dypp toppen av kakene i sjokolade og sett dem kaldt igjen. Du kan evt pynte med sølvkuler eller annen strøssel om du vil.

Kakene oppbevares i kjøleskap eller gjerne i fryseboks. De tiner utrolig fort.

Egentlig er disse kakene en mellomting mellom kake og konfekt, passende til å putte rett i munnen om du lager dem små.

5 responses to “Sarah Bernhardt

 1. Ser ordentlig gode ut din versjon også! Jeg laget i fjor, men det var så mye farlige kalorier at jeg droppet den i år.. Har nå 4 sorter kaker, og det holder i lange baner for oss. Og så den ostekaka med gløgglokk av gele.. Gleder meg til å prøve den altså..

  Juleklem fra nord..

 2. Har du prøvd å temperere sjokolade for dypping av Sarah Bernard? Jeg har lagd disse kakene i ca. 30 år, men for noen få år siden lærte jeg meg å temperere sjokolade og liker denne metoden kjempegodt. Jeg bruker alltid mørk sjokolade. Nedenfor er en link som viser fremgangsmåten.
  I år skal jeg prøve makroner (halve) som bunner, jeg har brukt både ferdig råmarsipan og kransekakedeig tidligere. Og så har jeg lyst til å prøve fransk smørkrem.

  http://matlidenskap.blogspot.com/2011/12/temperering-av-sjokolade.html?m=1

  • Takk for tips. Etter å ha lest linken din, ser jeg at det er noenlunde slik jeg pleier å gjøre – uten å måle temperaturen vel og merke. Jeg har en egen sjokoladesmelter og smelter først ca 3/4 av sjokoladen før jeg rører inn resten. 🙂

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..