Litt sunnere engelsk fruktkake

Denne kaken dumpet jeg helt tilfeldig over en dag jeg sto på jobb og lette etter gode ideer til juleutstillingen. På bloggen Nordic Diner fant jeg oppskriften, som inneholder både mandelmel og palmesukker – sunnere ingredienser enn den vanlige tunge kaken fra vårt naboland til havs. Jeg tok kontakt med blogginnehaveren og fikk lov å bruke oppskriften hennes i utstillingen, bare jeg henviste til kilde. Og mange har tittet på oppskriften og tatt den med seg. Forhåpentlig har mange bakt kaken, for den var veldig god.

Utstilling

Du rekker fortsatt å bake den til nyttårsfeiringen om du vil, denne skal ikke oppbevares i evigheter før servering. Pakker du den inn i aluminiumsfolie, kan den ligge i kjøleskapet en ukes tid i følge bloggforfatteren.

Fruktkake

Og siden jeg fikk lov å dele oppskriften på jobb, deler jeg den her også – slik jeg laget den. Ingrediensene til kaken finner du hos Sunkost.

 • 75 g økologiske aprikoser
 • 75 g økologiske tranebær
 • 6 ss konjakk (eller presset saft av 1 appelsin)
 • 75 g smør
 • 75 g kokospalmesukker
 • 2 egg
 • 100 g mandelmel
 • 50 g siktet spelt
 • 1/2 ts kanel
 • 1/4 ts ingefær
 • 1/4 ts nellik

Skjær aprikosen i små biter, del gjerne tranebærene i to også. Ha frukten i en skål og hell over konjakk. Den opprinnelige oppskriften benytter seg av presset appelsin, så bruk gjerne det om du ikke vil bruke alkohol. La blandingen stå minst 3 timer, gjerne over natten.

Kle en liten brødform med bakepapir. Jeg brukte en form på 1,5 liter, den var egentlig for stor. Rør smør og sukker luftig. Ha i et egg av gangen og rør godt mellom. Ha i det tørre  og deretter den tørkede frukten med væsken. Her skulle også revet skall av appelsinen vært med, men det droppet jeg. I stedet tok jeg litt tørket og finknust sitronskall. Ha deigen i formen og stek på 160 grader i ca 45 minutter, litt nede i komfyren. Sjekk gjerne med en kakepinne om den er ferdig stekt.

Avkjøl på rist.

Fruktkake

Så vil jeg samtidig få benytte anledningen til å takke så mye for det gamle året som har gått. Det er dere som er med og holder liv i bloggen, så jeg håper mange av dere finner tilbake i 2015.

3 responses to “Litt sunnere engelsk fruktkake

 1. Tilbaketråkk: Litt sunnere engelsk fruktkake | Blopp.no·

 2. Godt nyttår! Den kaken så spennende ut, men tviler sterkt at det er noe jeg blir å prøve med det første. Er liksom mettet på kaker nå, og hverdagen har innhentet meg så det blir litt sunne varianter fremover nå..

  Varm klem i fra nord.

  • Godt nyttår!
   Har heldigvis lite kaker igjen etter julen, planen er å sende med restene på jobb med lærlingen vår. 🙂 Ellers blir det nok litt sunnere varianter fremover ja.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..