Julegeiter tangzhong

Er det noen her i landet som ikke har fått med seg den nye gjærbakstmetoden? Den som har gått som en farsott etter at Kremdott-Elin la den ut på sin instagramkonto? Tangzhongmetoden går ut på å få inn mer væske i deigen for å få et saftigere bakverk. Dette gjøres ved å koke opp litt av væsken med melet. Elin har beskrevet veldig greit her hvordan du regner om dine egne oppskrifter. Bare husk å ta utgangspunkt i gram, ikke volum/dl.

DSC_1987

 

Utgangspunktet er den vanlige julegeitoppskriften, men med tangzhong er væskemengden økt til 7,8 dl i stedet for 6 dl. Her er det i tillegg brukt yaconsirup og fibersirup i stedet for vanlig sirup, og fin sammalt svedjerug i stedet for fint rugmel. Da blir oppskriften slik:

  • ca 850 g siktet spelt
  • 300 g rugmel (gjerne sammalt)
  • 150 g smør
  • 3 egg
  • 75 g gjær
  • 100 g sukker (eller annen søtning)
  • 250 g mørk sirup (eller yaconsirup og fibersirup)
  • 7,8 dl melk

Start med å koke opp 2,5 dl melk og 50 g speltmel mens du rører. Avkjøl. Bland rug og spelt og smuldre i smøret. Rør gjæren ut i resten av melken (romtemperert). Hell melken i melet sammen med egg, sirup, sukker og tangzhongdeigen. Bland godt, gjerne i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Husk at når du baker med spelt, kan du ikke bruke glutentesten. Dess lenger du blander deigen, jo svakere blir glutenstrukturen og du får et tørt bakverk. Sett deigen til heving en time.

Del opp deigen og form litt store avlange boller. Klipp et hakk i hver ende og etterhev i 45 minutter.

Pensle geitene med egg eller melk og stek dem midt i på 180 grader ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Lykken er å komme sent hjem fra jobb og mannen har bakt disse..

DSC_1991

 

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..