Sylte av hvitt kjøtt

Sylte eller persesylte er en gammel delikatesse, opprinnelig laget av grisehoder. Siden vi spiser veldig lite svinekjøtt, lages den av høns her hos oss i stedet. Etter min mening smaker den mye bedre enn den tradisjonelle sylta.

Her er hva du trenger:

 •  3 høner
 • 1 stor løk i biter
 • 1 gulrot i biter
 • 10 hele allehånde (her slumper jeg med malt allehånde)
 • 10 nellikspiker
 • 10 hele pepper
 • 2 laurbærblad
 • 1 ts salt pr liter vann

Krydderblanding:

 • 1,5 ts grovmalt hvit pepper
 • 1,5 ts grovknust allehånde (evt malt)
 • 1 ts malt nellik
 • 1 ss salt
 • 1 ts malt ingefær
 • evt 5 ts gelatinpulver

Hønsene deles i to og legges i en stor kjele. Fyll på vann til det så vidt dekker og ha i grønnsaker og krydder. La det småkoke i ca 2 timer, frosne høner kokes 2,5 timer. Ta dem opp, avkjøl dem og sil kraften.

Rens hønsene og sorter lyst og mørkt kjøtt i så hele biter som mulig. Legg et oppvridd kjøkkenhåndkle i en bolle, brødform eller syltepresse. Legg lyst og mørkt kjøtt lagvis og dryss krydderblandingen mellom. I stedet for gelatin (som er laget av svin), kan hønseskinnet males i food-prosessor og brukes som bindemiddel.

Trekk sammen håndkleet på toppen. Lager du en rund sylte, surrer du hyssing rundt sylten i et fint mønster. Eller du kan gjøre det på den enkle måten, ved å brette sammen håndkleet over sylten. Kok opp kraften og hell over sylten. Legg press på i minst et døgn. Har du sylten i en brødform, setter du bare en lik form oppi med noe tungt i. Den ferdige sylten oppbbevares kaldt, og kan fint fryses.

Denne oppskrifta har vi også brukt med kalkun i stedet for høner. Og med en kalkun på ca 4 kg, dobles kryddermengden.

2 responses to “Sylte av hvitt kjøtt

 1. Tilbaketråkk: Påleggsgelé til julens koldtbord | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..