Bacalao

Selv om sommeren har vært rimelig våt i år, var været såpass i mai at vi fikk tørket vår egen klippfisk. Og den kan som kjent brukes til blant annet bacalao. Spansk bacalao og portugisisk bacalhau betyr rett og slett torsk. Så egentlig er det et samlebegrep selv om vi bruker det om én bestemt matrett.

Her er min variant, som rekker til 5 personer:

 • 1 kg ferdig utvannet klippfisk
 • 1 kg poteter
 • 2 store løk (eller 3-4 små)
 • ca 3 dl olivenolje
 • 1 boks hermetiske tomater, ca 500 gram
 • 1 boks hermetisk paprika
 • 1 liten boks tomatpuré
 • en halv chili
 • 3-4 hvitløksfedd

Rens fisken for skinn og bein og skjær den i passe serveringsstykker. Skrell poteter og skjær dem i skiver, det samme med løken. Kutt chili og hvitløk i små biter.

Varm opp olje i en jerngryte til det damper av den. Dette kalles «å brenne av» oljen, og gjør at det ikke setter seg i bunnen. Avkjøl oljen litt før du legger i fisk, poteter, løk og tomater lagvis. Ha i tomatpuré, chili og hvitløk.

La gryten småkoke på svak varme i halvannen time, gjerne lenger, til potetene er kokte. Rist på gryten av og til. Ikke rør i den, da blir alt til en mos…

Serveres rett fra gryten, og smaker like godt dagen etter om det skulle bli rester igjen. Det blir det hvertfall her, da to av guttene spiser med lange tenner…

Bacalaoen kan evt serveres med brød. Til drikke passer det med øl eller rødvin, evt alkoholfri.

7 responses to “Bacalao

 1. Utrolig imponerende at dere tørker fisken selv! Vi snakket nettopp om at det hadde vært gøy å gjøre det. (Men det vet jeg ingenting om, så det blir isåfall etter prøve- og feilemetoden…)

 2. Det ideelle hadde jo vært å brukt stokkfisk/tørrfisk til bacalaoen, men her sør nytter det ikke å tørke fisken uten salt. Og det er slettes ikke noe komplisert prosess, men det må være gunstige værutsikter… Fisken saltes og tørkes i solen. Vi har flyttet den ut og inn av terassen tidlig i sommer mens vi hadde noen fine dager.

 3. Har smakt det en gang, nydelig godt. Men som sagt en rett som har litt for mye løk og det likte ikke mannen i huset..
  De har noe som heter Bacalao dagen i den siste dagen i august i en bygd her nord.. Da går folk mann av huse for og få det med seg..

  Har stemt på deg…

  • Tusen takk for stemme! 🙂
   Nei ikke alle er like glad i bacalao. Og særlig er det mange som har fått et ublidt møte med denne matretten i militæret. Det smaker visstnok på langt nær slik det skal smake.

 4. Tilbaketråkk: Tørking av fisk | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..