Ekte rømmegrøt – laget med speltmel

Rømme ble tidligere regnet som festmat. Kom det gjester til gards, ble rømmebollen satt på bordet. Rømmegrøt var en grøt som ble servert ved spesielle anledninger.

Selv pleier jeg å servere rømmegrøt om kvelden 17.mai. Den kommer også på bordet St.Hans – om det ikke er grillvær.

Her er min variant, med forklaring hvordan du skummer fettet ut av grøten.

Grøt til 2-3 personer – alt etter hvor sultne de er og mengde tilbehør:

  • 2 beger seterrømme
  • 3 dl fin spelt
  • 5-6 dl H-melk
  • litt salt

Kok opp rømmen og la den koke et par minutter. Legg gjerne på lokk, da det kan sprute litt under kokingen. Rør på halvdelen av melet og rør kraftig mens det tykner. Gjenta noen ganger til det begynner å koke igjen.

Nå skal smøret begynne å piple frem. Om det ikke skjer, kan du røre inn litt iskaldt vann for å få grøten til å «sprekke». La grøten småkoke på helt svak varme og øs av smøret etter hvert som det skilles ut. Dette holdes varmt underveis. Hold på til du ikke får ut stort mer smør.

Rør så inn resten av melet. Nå vil massen samle seg mer eller mindre til en klump i gryten. Spe litt etter litt med melk. Til å begynne med bare litt om gangen for å unngå klumper. Når grøten blir tynnere, kan du spe mer om gangen. La grøten koke opp innimellom. Smak til med salt.

Grøten serveres med smøret du har skummet av, sukker, kanel, spekemat og flatbrød. Skikkelig tradisjonsmat.

Prøv deg fram med hensyn til gryter når du lager denne grøten. Jerngryte funker ikke for meg, da svir den bare. Det samme skjer i en dyr gourmet-variant. Men billig-grytene fra IKEA er helt suverene… Teflon har jeg ikke prøvd, det er ikke helt min greie.

1 responses to “Ekte rømmegrøt – laget med speltmel

  1. Tilbaketråkk: Ha en fin 17.mai | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..