Hylleblomstsaft til énmannshusholdninger

Som nevnt tidligere laget jeg nærmere 10 liter med hylleblomstsaft i første omgang. Flere blomster ligger i fryseboksen til senere bruk. Mengdene skyldes at jeg som mor tilgodeser våre to utflyttede sønner med hjemmelaget mat av og til. Saft til dem er nå frosset ned i passe bokser. Saften denne gangen ble god og sterk, med fin bitterhet av hyllen. Til hjemmebruk har jeg frosset ned saft i melkekartonger.

Blomstene er bitre og avkjølende, og virker svettedrivende (varm te), urindrivende (kald te), avførende, slimløsende, katarrdempende, krampeløsende, leverbeskyttende, blodrensende, nerveberoligende, angstdempende, avslappende, betennelseshemmende og styrker kapillærårenes vegger.

Gjennom styrking av nyrefunksjonen og den urindrivende virkningen, kan svarthyllblomster med hell benyttes ved nyrestein, revmatisme, artritt og urinsyregikt. Mange revmatikere setter stor pris svarthyllte fordi den angivelig minsker smertene. Spesielt anbefales en vår- eller høstkur hvor man daglig drikker 2-3 kopper urtete laget av svarthyll, gjerne blandet med like deler løvetannblad (Taraxacum officinale) for samtidig å rense leveren. Særlig bærene og barken, men også blomstene av svarthyll, har et godt ry for å kunne regulere aktiviteten i tarmene. Selv om urten er svakt avførende, vil den også kunne dempe diareer og sørge for at en gunstig bevegelse i tarmene opprettholdes.

Kilde: Rolv.no Klikk deg gjerne inn for å lese mer om svarthyllens egenskaper

Jeg vil tro noen av disse egenskapene beholdes selv om en lager saft av blomstene i stedet for te. Den urindrivende effekten har hvertfall min mann erfart…

2 responses to “Hylleblomstsaft til énmannshusholdninger

  1. Herlig:-) har alltid hatt lyst tila lage hyllebærsaft, men dessverre aldri somlet meg til å lage. Heldige gutter du har:-)

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..