Solbærgelé på gammelmåten

Solbær er proppfulle av bl.a C-vitaminer og antioksidanter. Antioksidantene er med og beskytter de små kapillærårene i kroppen på lik linje med blåbær. Én måte å bevare godstoffene til vintersbruk, er å koke gelé av dem. Gelé som bl.a blir brukt som fyll i marsipankakene mine.

Jeg brukte nesten en full bøtte med solbær. Det trengs ikke å fjerne stilker når de skal kokes. Tidligere har jeg brukt pektin fra flaske for å sikre at geléen skulle bli stiv, men det droppet jeg denne gangen da pektin blir laget av ymse sitrusfrukter. Solbær er i seg selv rike på pektin (stivelse), og særlig gunstig er det om en da får med bær som ikke er helt modne. Men for sikkerhets skyld skar jeg opp to sitroner og kokte sammen med bærene. Jeg hadde også i et par dl vann.

Dette lot jeg koke sakte opp til bærene hadde saftet seg godt. Deretter ble saften silt av og helt tilbake i gryten. Nå starter selve gelékokingen.

Saften kokes opp med 1 kg sukker pr liter saft. Jeg hadde 3 liter saft, følgelig hadde jeg i 3 kilo sukker. Dette skal så koke til massen stivner til gelé ved å teste litt av den varme geléen på et tefat. Når den er litt avkjølt skal den ikke renne sammen når det dras en skje gjennom. Om jeg husker rett, kokte jeg min i ca halvannen time.

Etter koking, må skummet fjernes. Deretter has den varme geléen på varme, steriliserte glass. Sett dem på hodet til avkjøling, da er du sikekr på at glassene er tette. Sterilisering av glass gjøres veldig enkelt i komfyren på 100 gra der i ca 10 minutter. Lokk, og evt strikker om du har gammeldagse Norgesglass, gis et godt oppkok.

Så er gelén klar til lagring, i x antall år…? Mangler bare etiketter. 🙂

7 responses to “Solbærgelé på gammelmåten

  1. Tilbaketråkk: Konfirmant på fisketur | Smakebiten·

  2. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

  3. Hei!
    Fikk ca. 3l saft, fylte over i kjele og kokte ned sukker.. hadde på steriliserte glass, satt de opp ned.. men geleen er bare saft, satte ett glass i kjøleskapet, men det hjalp ikke.. så jeg må koke alt på nytt tenkte sette til gelantin, men hvor mye??

    • Beklager sent svar. Synd du ikke fikk stiv gelé. Kokte du lenge nok og tok «gelétesten»?
      Hvis du vil bruke gelatin vil jeg tro du bør ha 8 plater pr liter væske. Da vil du få en litt løsere gelé enn en dessertgelé som skal hvelves.

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..