Hvordan koke gelé

Det bugner av bær etter en fuktig sommer. Disse kan da i sin tur syltes og saftes, eller bare fryses som de er. Men om du har tenkt å koke gelé, så ikke frys dem først. Da ødelegges det naturlige innholdet av pektin og du vil få problemer med å få geléen stiv. Overmodne bær inneholder lite pektin, det beste er derfor om du plukker bærene like før de er helt modne.   Pektin er stivelsen i frukt og bær, og den reagerer med syren i frukten og det tilsatte sukkeret når temperaturen kommer over 104 grader.

Min måte å koke gelé på er den gammeldagse, altså uten bruk av tilsetninger for å få geléen stiv. Det konsumeres så lite syltetøy og gelé i heimen at jeg ikke har dårlig samvittighet pga sukkerbruken. I tillegg brukes geléen oftest som kakefyll – og da er det lov å slumse litt med sukkeret…

Etter å ha sett søkeordene som har ført lesere inn hit, ser det ut til at jeg kan lage et eget innlegg angående koking av gelé. De fleste bær kan brukes, men jordbær og bjørnebær inneholder forholdsvis lite pektin og kan da kokes sammen med syrlige, lite modne epler eller skall fra tykkhudet sitron.

Når bærene er plukket has de i en stor gryte med litt vann i bunnen. Dette er for at ikke bærene skal svis før de begynner å safte seg. La bærene stå på svak varme til de har falt sammen og saftet seg.

 

 

Fest et sileklede over en bøtte og hell bær og saft over. Du kan også få kjøpt stativ og sileposer til dette formålet, men posene er rimelig små om du skal sile store mengder. Selv bruker jeg vanlige gaskluter som festes med klesklyper.

La dette stå med seg selv noen timer, gjerne over natten. Sett det da i kjøleskapet for å unngå fruktfluer… Og ikke klem på kledet for å få ut restene, da vil du ikke få en klar gelé.

 

Mål opp saften og ha den i en stor gryte. Kok opp og la den koke i 10-15 minutter. Tilsett ca 1 kg sukker pr liter saft og kok videre. Rør til sukkeret er oppløst. Dette kan ta en stund, alt etter stivelsesinnholdet i bærene. Sukkermengde kan variere litt fra bærtype til bærtype, derfor har jeg en ca-angivelse

 

 

Sett et tefat i kjøleskapet. Når geléen har kokt en stund, heller du litt av den på det avkjølte tefatet. Dersom du kan dra en skje gjennom massen uten at den renner sammen igjen, er geléen ferdig kokt. Hvis ikke må den koke en stund til.

 

 

Ta gryten av varmen og fjern skummet som ligger på toppen. Du trenger ikke kaste det, det smaker utmerket på brødskiven.

 

 

Hell geléen på varme, steriliserte glass.

 

 

 

 

 

 

 

Sett glassene på hodet etter at du har skrudd lokkene godt på. Dette er for å sikre at glassene er helt tette.

Når de er avkjølte kan du sette på etiketter før oppbevaring i matkjeller eller matbod, de trenger ikke å stå i kjøleskap. Holdbarhet er til de er spist opp…

6 responses to “Hvordan koke gelé

  • Kokingen går av seg selv, da kan man gjøre andre ting som å lese en bok, se på tv eller blogge… 🙂 Det er vel selve bærplukkingen som tar mest tid.

 1. Håper du ser denne selv om innlegget ditt er et par år gammelt. Jeg har en masse frosne solbær i fryseren og får liksom ikke helt brukt dem. Fikk lyst til å lage gele, men ser du skriver at pektinet blir ødelagt ved frysing? Jeg vet heller ikke hvor modne de var da de ble plukket.. Vet du om noe økologisk jeg evt kan blande i som gjør stiv gele? Litt feil sesong for umodne epler nå i november. 😉

  • Hei-hei Elisa. Joda, jeg får opp kommentarer på gamle innlegg. 🙂
   Mitt råd er å prøve deg fram, pektinet er ikke helt ødelagt i fryseren. Jeg har kokt gele selv av frosne bær og det har gått fint. I stedet for epler kan du tilsette et par sitroner under kokingen, da sitronskall er rikt på pektin. Den med tykt skall inneholder mest pektin, men jeg vet ikke om den finnes i økologisk variant. Evt kan du bruke noe som heter agar-agar – som er en vegetabilsk gelatin. Den har jeg derimot ingen erfaring med.
   Se forøvrig her: https://smakebiten.com/2011/07/31/solbaergele-pa-gammelmaten/
   Lykke til med gelekoking! 🙂

 2. Tilbaketråkk: Stikkelsbærgelé | Smakebiten·

 3. Tilbaketråkk: Godt nytt år – et stykke inn i 2018 | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..