Godt nytt år – et stykke inn i 2018

Vi er såvidt kommet igang med 2018. Nytt år, nye muligheter. Året som gikk har vært et år det har skjedd mye i de familiære kretser uten at det skal utdypes her. Det har også vært et år som har vært tungt for varehandelen, men forhåpentlig har den tendensen nå snudd til en forsiktig optimisme i regionen. Så da er det bare å brette opp ermene og stå på.

2017 har også vært et år med litt lite tid til blogging. Noen innlegg har det dog blitt, endel av dem såkalte lavkarbo. Det har sin årsak i ene sønnens kostomlegging og femti kilo i minus. En stor bragd.

Bloggen blir tydeligvis flittig besøkt. Mange finner veien hit når de søker etter oppskrifter. Topp-ti listen for 2017 viser at det er de tradisjonelle matrettene som slår an. Listen er ikke ulik foregående år, bare at enkelte innlegg har byttet plass på listen. Vil du lese de enkelte innleggene klikker du bare på bildene.

 

Nr 1: Koking av rogn

Denne har klatret oppover lista, fra 10. plass i 2015. Rogn er en flott råvare, som kan spises varm, kald eller lages til kaviar. Oppskriften på kaviar er fra min nordnorske mormor, og tar utgangspunkt i ferdig kokt rogn.

 

Nr 2: Rekesalat

Med en mann som er godt over gjennomsnittet glad i reker, sier det seg selv at det konsumeres mye reker i heimen. Så har han en fiks idé om at reker må spises den dagen de kjøpes, er det rester igjen blir de renset og havner i en rekesalat. Kjempegodt på brødskiva. Du kan selvfølgelig bruke hermetiske også.

 

Nr 3: Speltrundstykker

Disse holder seg også på lista, faktisk på tredje plass de to foregående årene. Oppskriften er min svigermors, og de blir vellykkede hver gang.

 

Nr 4: Sviskekake

Nok en gjenganger. Litt opp og ned på lista, men har holdt stand helt siden starten.

Nr 5: Tørre vafler

Nok en gammel klassisk kakesort som holder seg på topplisten. Like aktuell om sommeren som til jul. Tørr så det holder, og glutenfri.

 

Nr 6: Solbærgelé

Mange der ute plukker tydeligvis egne bær og foredler. Min oppskrift viser hvordan du kan lage det uten tilsetninger, ved å bruke sitron som naturlig pektin. Jeg har også et eget innlegg der jeg viser hele prosessen trinn-for-trinn, Hvordan koke gelé

 

Nr 7: Sursteik

Nok en gammel tradisjonsrett. Festmat på mine trakter. Rundbiff eller flatbiff legges i kulturmelk til mørning en ukes tid før tilberedning.

 

Nr 8: Bollefrikassé

Det ser ut til at denne lista over innlegg gjenspeiler en kokebok fra 50-60 tallet. Kjøttboller i frikassésaus er nok en tradisjonsrett.

 

Nr 9: Sei som laks

Dette innlegget kom i 2017, og har seilt rett inn på topp 10 lista. Sei som laks, eller seilaks som det også kalles, er en gammel påleggsort. Jeg finner den ikke i noen av mine eldgamle kokebøker, så det er nok en muntlig oppskrift som har overlevd generasjoner. Du finner den også i matbutikken, men den smaker mye bedre når du lager den selv. Billigere blir den også.

 

Nr 10: Hvitløksbrød

Så har vi latmannsoppskriften på enkelt hvitløksbrød. Utrolig at denne ennå holder stand blant topp 10.

Søkeordene dere har brukt det siste året gjenspeiler listen med søkeord som seilaks, rekesalat, hjemmelaget rekesalat, tørre vafler og sviskekake.

Vil du se foregående års topp 10 lister, kan du klikke deg inn nedenfor:

One response to “Godt nytt år – et stykke inn i 2018

  1. Tilbaketråkk: Forsinket godt nytt år 2019! | Smakebiten·

Jeg setter stor pris på et par ord fra deg som leser.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..